Франция забрани прекалено слабите манекенки

Френските депутати гласуваха за криминализирането на използването в модната индустрия на прекалено слаби модели,

Причината е желанието на страната, която е световна столица на модата, да се пребори с анорексията сред младите момичета. Според внесената поправка към закона за здравеопазването “упражняването на дейност, свързана с манекенската професия, се забранява на всяко лице с индекс на телесна маса под определените норми“.

Моделите ще трябва да представят медицинско свидетелство, че имат индекс на телесната маса (BMI) от най-малко 18, за да получат работа. За жена с височина 1.75 това се равнява на тегло от най-малко 55 килограма. Нарушителите на забраната ще бъдат санкционирани с 6-месечна присъда затвор и глоба от 75 хиляди евро.

Проектозаконът бе внесен от здравната министърка Марисол Турен. Подобни мерки вече бяха приети в някои други страни, като Испания, Италия и Израел.

Френските законодатели приеха и друг текст в четвъртък, насочен срещу уебсайтовете, които рекламират прекалено слабите фигури и жестоките диети. Подобно “съзнателно подтикване към анорексия“ ще се наказва с една година затвор и 10 хиляди евро глоба. Промените трябва да бъдат одобрени и от Сената.

Във Франция от анорексия страдат около 40 хиляди души, като 90 процента от тях са жени. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини