Ева Паунова отстоя становище за авторското право в ЕП

Комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите на Европейския парламент прие вчера становище на евродепутата Ева Паунова от ГЕРБ/ЕНП, което засяга хармонизирането на аспекти от авторското право и сродните му права в информационното общество.

Паунова беше докладчик в сянка на ЕНП по доклада за Прилагане на Директива 2001/29/EО на Европейския парламент и на Съвета на Комисията по правни въпроси. Предложенията на българския евродепутат, приети във финалния текст, целят постигането на по-ефективни мерки за борба с нарушенията на авторското право.

Друг приоритет е да се гарантират подходящи възнаграждения за авторите на онлайн съдържание. С това ще се насърчава и популяризира и културното многообразие на Европа, което е в основата на европейската идентичност.

Авторското право е един от елементите за завършване на единния цифров пазар, който може да събуди икономиката на Европа, заяви по този повод Паунова. Без по-съвременни правила за авторското право, които да гарантират интелектуалната собственост, но и да създават равни условия за всички ползватели и потребители в ЕС, няма как да имаме тази онлайн зона за свободен бизнес, допълни тя.

Очаква се заместник-председателят на ЕК и комисар за единния дигитален пазар Андруш Ансип да направи законодателно предложение на ЕК за авторските права в информационното общество през май 2015 г., съобщиха от офиса на българския евродепутат.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини