Идва трета грипна вълна, опасна за деца и млади

Трети пик на опасните грипни заболявания се задава след регистрираните две вълни тази година, алармираха специалисти. Причина за тревогата са необичайно увеличаващия се в моментa брой на болните. Причинителят, вирусът AH3N2, не се влияе от повечето ваксини.

От началото на зимния сезон досега са регистрирани два пика.  В края на януари от общо 7 636 болни в областта 6 418 са били с доказан грип. В края на февруари те са били 5 798 от 7 052 болни, сочи статистиката на РЗИ – Плевен. Такава заболеваемост не е имало от 2005 г. насам. Освен уязвимите групи на деца и възрастни, този път масово боледуват млади хора. Усложненията са повече, по-чести са рехоспитализациите.

„Тежестта на инфекциите и липсата на единен патоген насочват към вероятността общата причина да се дължи на понижен имунитет на обществото, а не към един високовирулентен вирусен причинител", смята имунологът доц. Емилияна Конова. Тя съобщи, че ръководената от нея клиника „Света Елисавета" за 26 март обявява ден на отворени врати за безплатни консултации. Ще бъде изследван имунния статус и ще се назначава имунотерапия на плевенчани.

Докато обикновено до края на февруари грипът свършва, сега още продължава. Леглата в клиниката по детски болести към УМБАЛ „Д-р Георги Странски" от 60 увеличени с още 20 и пак не стигат, твърди началничката на клиниката проф. Ваня Недкова. Тазгодишният вирус е нетипичен и с това, че дава отражение на сърцето, допълни тя.

 

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини