Технологиите няма да направят учителя излишен

От него ще зависи дали сензорните екрани ще възпитават бъдещи математици или безцелно блуждаещи в интернет

Развитието на технологиите поставя на изпитание традиционните методи за обучение и предизвиква смесени реакции. От една страна, съществуват опасения, че новите технологии напълно ще заменят учителите. Но има и друга гледна точка, според която технологиите само ще решат съществуващите проблеми в образованието.

Скорошно изследване на финландски, швейцарски и белгийски специалисти, данни от което публикува ScienceDaily, хвърля светлина върху ролята на учителя във високотехнологичния свят. Някои устройства ще направят ученето не само полезно, но и приятно занимание. Таблетите, например, са по-привлекателни от хартиените книги за младото поколение и този факт просто трябва да бъде приет.

Учителят ще престане да бъде непосредствен „доставчик на знания”, се казва в проучването. Неговата основна задача ще бъде да координира учебния процес и да решава съвместно с учениците възникналите проблеми.

Високите технологии, в частност мобилните устройства, разкриват интересни възможности в образованието. Таблетите и смартфоните разкриват нови начини за сътрудничество между образованието и работата. Така например, заснетото на работното място видео може да се използва като учебен материал.

Съвременните цифрови устройства са не само развлекателни. За новото поколение те са по-привични и понятни отколкото учебните материали, с които са свикнали възрастните. Учебният процес става по-пълноценен с използване на таблети, смартфони и образователни игри.

В допълнение, смартфоните разкриват нови възможности, които досега не бяха достъпни в педагогическата практика и позволяват на учениците да играят по-активна роля в образователния процес. Така например, с помощта на смартфоните учениците могат да пишат скриптове и да създават видео, за да илюстрират изучаваните теми.

Правилното използване на новите технологии може да направи учебния процес по-интерактивен. Но за целта учителите трябва да повишат своята квалификация. Не само учениците, но и техните наставници следва да разбират технологиите, които се прилагат в образованието.

Изследването установява също, че видеоигрите могат да бъдат особено полезни в образованието. След като младежите са привикнали към игрите, защо те да не се използват като инструмент за придобиване на нови знания? За тази цел са необходими обучаващи игри, които да бъдат интересни и на самите ученици.

Несъмнено, технологиите променят образованието. Този процес е постоянен, но  с разпространението на смартфоните и таблетите се ускорява. Учителят ще продължи да бъде необходим, като от него ще зависи дали сензорните екрани ще възпитават бъдещи математици или просто геймъри и безцелно блуждаещи в социалните мрежи.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини