Движението "Антимайдан" изкара в Москва над 30 000 души

Учреденото едва преди няколко седмици в Русия националистическо движение "Антимайдан" събра в центъра на Москва шествие и митинг, на които според МВР има около 35 000 участници.

Кметството на Москва светкавично разреши протеста срещу нещо, което всъщност не съществува, коментират либералните руски медии.

Разрешението е за участие на до 10 000 души, но в последните дни бе разкрито от журналисти, че из провинцията са разпращани инструкции да се докарат хора с плакати срещу украинския Майдан, а днес мнозина шестваха с портрети на чеченския президент Рамзан Кадиров.Акцията преминава под лозунга "Няма да забравим, няма да простим" и съвпада с първата годишнина от кулминацията на събитията на Майдана в Киев и бягството на украинския президент Виктор Янукович в Русия.

Над множеството днес се издигат лозунги като "Янки, махайте се и си вземете Майдана", "Днес Майдан, утре - разруха", "Майданът е болест - ще лекуваме" и "Путинизъм завинаги".Веят се хоругви, руски, съветски, чеченски и зелени (символ на исляма) знамена, както и черно-оранжевите двуцветни ленти (т.нар. Георгиевска лента) и плакати, на един от които е написано "Ние не сме майДауни", вероятно сравняващ участниците в киевските протести с хора със Синдром на Даун.Сред основателите на движението са включеният заради участието си в анексирането на Крим в санкциите Александър Залдостанов "Хирург", предводител на групата "Нощни вълци", наричана "рокерите на Путин", както и от сенаторът Дмитрий Саблин от ръководството на организацията на ветерани от Афганистан "Бойно братство". (Бел.ред. той е роден в украниския град Мариупол, никога не е служил в Афганистан, а в московски комендантски полк и в структурите на Министерството на извънредните ситуации, но пък е зет на оз. ген. Борис Громов, който командваше извеждането на съветските войски от Афганистан през 1989г.).

Шествието скандира "Русия", "Не на Майдана, не на войната", "Ние сме Донбас" и "Битката за Донбас - руснаци за руснаци".Държавни медии призоваваха зрителите си да се включат всички, които "не са равнодушни и са за силна и неделима Русия", както пише и по множеството билбордове, рекламни пана и транспаранти за шествието, изпълващи Москва през последните дни.Опозиционният лидер Алексей Навални установи, че те са  са платени от "Бойно братство" и струват поне 3 милиона рубли. Когато негови сътрудници от Фонда за борба с корупцията потърсиха по телефона коментар от "Бойно братство" откъде са средствата им от офиса на организацията отговориха, че ръководителите на организацията са на съвещание в Кремъл.

Политологът Станислав Блековски коментира, че "Антимайдан" е просто поредното творение на властите, повтарящо проекта "Наши" - с различни лидери, но същата цел - да се усвоят колкото може повече бюджетни средства. "Лично аз не вярвам да се явят някакъв значим процент безплатни участници", допълни той."Но въпросът не е в това колко хора ще съберат. Движението "Антимайдан" демонстрира психологическата зависимост на Кремъл от Майдана като историческо и идеологическо явление. Много е странно да обвържеш собственото си движение с най-злия си враг, да не говорим, че събитието се провежда именно на годишнината от Майдана - все едно на 9 май да проведеш парад на ветераните от СС. Фактът, че тези хора не схващат такива елементарни неща, че толкова явно демонстрират психологическата си зависимост от Майдана, ме кара много да се съмнявам в политическите перспективи на това движение."

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини