На път са строежи на нови курорти за близо 3 млрд. лева

След няколко месеца в страната е на път да се развихри строеж на нови курорти за близо 3 млрд. лева.

Два от тях са свръхмащабни. Първият е дело на френско-българско партньорство "Дестинация Рила" за 1,2 млрд. лева. Вторият е на група хонконгски инвеститори, които ще вдигат развлекателно селище в стил Лас Вегас край Елин Пелин за 1,6 млрд. лева, пише "Преса".

Руският фонд "Закон, справедливост, милосърдие" пък не се е отказал да строи рехабилитационен център "Преображение" в Сапарева баня. Нещо повече - чужденците проектират по-голяма леглова база от първоначално замислената и търсят престижен международен оператор, който да управлява хотела. Първата копка бе направена в края на 2013 г. Оттогава се извършиха изкопни дейности и се наляха основите на част от сградите.

Едва ли финансови проблеми са причина за едногодишната пауза, тъй като руският фонд има сериозни възможности - той се грижи за социалните права на заетите в руската съдебна система. Неофициално се говори, че замразяването е заради конфликта между Русия и Украйна и последвалите санкции, които Западът наложи на Москва. Преди дни обаче бе сключено споразумение за примирие и ситуацията в региона може бързо да се подобри.

Началната концепция за "Преображение" предвиждаше хотелът да бъде с 400 легла, а капацитетът на балнеоложката и медицинската част - 2000 души на ден. Заради това несъответствие проектът ще се преправи, като се увеличи легловата база. Ще бъде разширена хотелската част, ще се проектират и самостоятелни вили. Преди година бе съобщено, че общата инвестиция ще стигне 75 млн. лв., но вероятно сумата ще бъде увеличена.

Има голяма възможност да се сбъдне и идеята за нов зимен курорт в Рила - над Сапарева баня и Говедарци. Преди дни президентът на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае обсъди проекта с икономическия министър Божидар Лукарски. Подобна инвестиция за над 600 млн. евро няма как да стане без "зелена светлина" от правителството, тъй като се отнася за изграждане на ски писти и съоръжения в чувствителен за обществото район - Рила. През юли миналата година общинският съвет в Сапарева баня трябваше да даде предварително съгласие за продажба на 1800 дка земя, главно пасища в землището на с. Сапарево. Съветници от ГЕРБ и ЛИДЕР обаче не подкрепиха решението.

Намеренията на инвеститорите са в Северна Рила да бъде изградена не само ски зона с хотели, но и туристически обекти за целогодишно ползване - голф игрище, аква парк, спортни площадки. Зад проекта стои френският гигант Accor, който е сред най-големите хотелски оператори в света ("Новотел"), българската компания "Маркан" и др.

През април или най-късно през май се очаква да бъде направена и първа копка на един от най-невероятно звучащите туристически проекти в страната. Инвеститори от Хонконг искат да превърнат зоната край голф игрището в с. Равно поле в най-модерния развлекателен център на Балканите. В българския Лас Вегас ще има хотели от най-висок клас, казина, аквапарк, мол, спортна зала и още куп атракции.

Инвестицията в комплекса ще достигне 1,6 млрд. лв. Азиатците все още купуват земя за реализация на мащабната си идея. В края на миналата година те купиха голф игрището на Красимир Гергов, а неотдавна придобиха и над 300 дка общински терени. Сега предстои да купят над 1000 дка парцели на военните с отпаднало предназначение.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини