Плевнелиев отчете 3 г. работа и настоя за спешни реформи

Президентът окуражи правителството и парламента да проведат спешни реформи. Той отново се обяви срещу политиката на Русия и поиска превъоръжаване на България.
Росен Плевнелиев заяви на пресконфеенция по повод три години от встъпването си в длъжност, че имаме шанса да придвижим напред важни за обществото реформи като за работеща и справедлива съдебна система, в здравеопазването, енергетиката, образованието, административна, водна, пенсионна, в сектор "Сигурност".

Президентът определи 2013 г. като година на гражданската енергия, 2014 г. - на извънредна нестабилност и заяви, че ще работи 2015 г. да бъде година на реформи.

Той уточни, че 2014-а е била година на политическа нестабилност, извънредни парламентарни избори, финансова криза и природни бедствия, предаде БГНЕС.

Държавният глава каза още, че България преминава през политическа, демографска, икономическа и социална криза, цитиран от "Фокус".
"Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне е зад нас", каза Плевнелиев и добави, че първите симптоми са налице.

Той призова да се покаже, че България е узряла за работещи коалиции.
Президентът не за първи път се противопостави на политиката на Русия.
Според него България не трябва да седи в ъгъла в решителен момент и да играе ролята на нечий "троянски кон".

Плевнелиев смята, че с интервютата си пред чужди издания, в които остро критикува Русия, е спомогнал за изграждането на единната позиция на Европейския съюз по Украйна.
Той раздели историята на Европа преди и след Крим.

"България днес е част от свободния свят", коментира той.
В словото си държавният глава постави акцент върху превъоръжаването на България.
"Искам България да не бъде пасивен, а активен член на НАТО. Най-голямата опасност пред ВС е тяхното системно недофинансиране. Тази тенденция трябва да бъде прекратена", каза той.

Плевнелиев добави, че работи като президент на гражданите и е застанал зад обществото, което задало въпроса "кой".

"Държавният глава е обединител, но това не означава да стои настрани от проблемите. Действам без емоции, прагматично. Интересувам се не от спечелени битки, а от свършената работа. Държа да бъда полезен на обществото президент. Искам гласът на народа да бъде чут, а не купен. Ще продължа и ще доведа до край инициативата си за национален референдум", заяви още Плевнелиев.

Той каза, че трябва да подкрепим модерния патриотизъм и хуманизъм.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини