Полицаи ще водят в болница шофьори с над 1.2 промила аклохол

Шофьор, засечен с дрегер да шофира с над 1,2 промила алкохол, ще бъде съпровождан от пътните полицаи за вземане на кръвна проба в болница. Ще се дава и урина.
Това предвижда нова проектонаредба на МВР за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите, която беше представена за обществено обсъждане, предаде Дарик радио.

Сегашната наредба не включва задължително съпровождане от униформените, а само взимане на кръвна проба.

"Отказът от изпробване на техническо средство и даване на кръв е административно нарушение. Глобата е 2000 лв. Водачът също е лишаван от право да управлява МПС за 2 г. Педвидили сме, независимо от това дали лицето е отказало проба с техническо средство, да му се даде възможността да даде и кръв. Ако не даде и кръв, се наказва по административен ред. В България не е криминализирано това деяние", коментира Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция", цитиран от "Фокус".

В предложените промени е разписано като задължително и да бъде изяснявана самоличността на шофьорите, които не са издържали теста с дрегер и нямат лични документи в себе си. При сега действащия закон, ако самоличността на шофьора не бъде установена, не му се взема кръв.

МВР предлага още да бъдат правени по две проби, като едната да бъде контролна. При разлика от 10 на сто между двете проби ще се прави още една. Според сега действащото законодателство допустимата разлика между две проби е 0,2 промила.

Срокът за съхранение вече да е една година, а не три месеца. Освен това резултатите от всяка проба да се записват с точност до втората цифра - например не 0,5, а 0,54, предвижда още проектонаредбата.

Друга новост е, че освен кръв, водачите ще трябва да дават и урина, за да бъде установено дали са употребили упойващи вещества. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи пък предлагат кръвните проби да бъдат плащани от самите нарушители.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини