Викингите били свирепи заради глисти

Викингите дължали своята свирепост и лош нрав на многобройните глисти, обитаващи чревния им тракт и причиняващи им куп физически страдания, твърдят датски учени, цитирани от в. "Дейли мирър".

Скандинавските войни по традиция живеели заедно с добитъка си, който им предавал досадните паразити. За тяхното наличие станало видно от наскоро разкопана викингска тоалетна в датския град Тисо, в която били съхранени екскрементите на гордите войни. От направените съвременни ДНК анализи проличало, че викингите са страдали хронично от глисти в чревния тракт.

Заразата била токова силна, че преносителите ѝ със сигурност са изпадали в много лошо настроение. За някои от тях животът се оказал истинско проклятие. Екипът на д-р Мартин Сое от университета в Копенхаген анализирал съдържанието на викингска тоалетна от 1030 година. "Екскрементите на местните викинги се оказаха пълни с яйца на паразити от семействата Ascari, Trichuri и Faciola, които намират добра среда за развитие в червата на добитъка и на хората.

Глистите и тениите причиняват болезнени инфекции. Свинската тения може да достигне 35 сантиметра дължина!" Викингите явно са имали посредствена лична хигиена и са страдали от прекалено близкия си контакт с животните си.

Копенхагенските учени изтъкват, че ДНК тестовете на старинни екскременти дават ценна информация за миграциите, тъй като чревните паразити имат леки ДНК различия в профилите, в зависимост от това от коя част на света са дошли.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини