ДПС обвини ГЕРБ в ксенофобска репресия към служители

ДПС и ГЕРБ си размениха обвинения за уволненията в държавната администрация при сегашното и предишното управление.
Политическата чистка е част от ксенофобията на днешната власт, заяви в декларация от името на ПГ на ДПС зам.-председателят на групата Станислав Анастасов, цитиран от БТА.

По думите му до този момент са уволнени 286 държавни служители - 88 от тях са освободени от служебното правителство, а останалите от втория кабинет на Бойко Борисов.

Според Анастасов тази ксенофобски мотивирана репресия била несравнима дори с "червените" и "сините метли".
Той припомни, че преди последните избори политиците са постигнали съгласие, гарантирано от президента, за плавен преход към стабилност, без реваншизъм.

По думите на депутата първата задача на служебния премиер Георги Близнашки била "да започне политическа чистка на държавни служители, членове и симпатизанти на ДПС".

"След включването на ПФ в управлението след безпрецедентния натиск от РБ процесът е ускорен, като само за няколко седмици са уволнени 180 държавни служители, преминали конкурс и отговарящи на длъжностните характеристики и изискванията, но припознати по един или друг начин като близки до ДПС", посочи той.

Анастасов добави, че да си член или симпатизант на ДПС, означава да си незабавно уволнен.

Той обяви, че ДПС ще съобщава в пленарна зала поименно уволнените служители.

"ДПС стартира жив летопис на политическата репресия и ще го публикува в онлайн блог. Впоследствие ще издадем сборник, който ще има достойна премиера в ЕП и ЕК", допълни Анастасов.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева отговори, че управляващите сега никога нямало да достигнат това, което предишното правителство е направило по отношение на уволненията в администрацията.

"Година и половина правителство, формирано от БСП, ДПС и златният пръст на "Атака", управляваше и безцеремонно унищожаваше кадри, които в годините бяха направили професионална кариера, кадри, които нямаха нищо общо с членство в ГЕРБ. Но те имаха общо с това, че работиха по време на управлението на ГЕРБ, работиха добре и бяха оставени. Вие осакатихте хиляди съдби и продължавате да се опитвате да се правите на репресирани", коментира тя.

По думите й при управлението на правителството на Пламен Орешарски са били уволнени 43 000 души.
Според нея това са били хора с доказан професионализъм.

"И бяха назначени не калинки, а бръмбари - хора с партийно минало, хора, израснали в партийните централи, партийни величия, хора, които могат да правят само и единствено политика, да репресират партийни кадри", заяви още Караянчева .

По думите й, партийните кадри, които назначили -"вашите бръмбари, криминалинки", направили така, че за една година България не да стигне дъното, а да стигне под него - спрени били всички европейски фондове, оттеглили се инвеститори.

Според нея сегашното правителство "отново започва от нула".

"Правителството на ГЕРБ заедно със своите партньори отново трябва да доказва на Европа, че стабилността на България бавно, но сигурно се завръща. Точно по тази причина започнаха да се отварят еврофондовете. Винаги, когато управляват БСП и ДПС, имаме проблем с Европа. Сега, за един месец, резултатите са налице, започваме да се възползваме от европейската солидарност", каза още Цвета Караянчева.

Спорът между ГЕРБ и ДПС не беше единственият днес в парламента.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ум
    умен
    3 0
    12:32, 17 дек 2014
    Всички кривоглави "специалисти" от ДУПЕСЕ на тютюна за друго не стават дори не говорят български.
  • 2
    Xa
    XA
    3 0
    12:52, 17 дек 2014
    ДПС са майстори на политическата чистка и на ксенофобските настроения.Не знам колко са уволнени ама ДПС знае как са назначени...-наместели са свои хора и ся ги боли ,че властта им се изплъзва.
  • 3
    Ja
    Jack Bauer
    1 0
    14:15, 17 дек 2014
    Какво реват от дпс? Когато бяха на власт навсякъде където можаха наредиха свои хора, доста често неграмотни и без необходимото образование, които БГ не могат да говорят. Единственото условие е да са близки до дпс и да им изпълняват нарежданията. Да не говорим, че в общините с кметове от дпс, всичко живо се сменя с техни хора и се тормозят българите, които по една или друга причина са отишли в дадената община по работа. Така че хайде стига.
  • 4
    Ум
    умен съм нали
    0 0
    16:48, 17 дек 2014
    Неграмотни тур4оля,пръкнати,от ада.да сте видяли тур4 да се,цивилизоа.никога.това им е залоцено в егенето
  • 5
    Ум
    умен съм нали
    0 0
    16:49, 17 дек 2014
    Асфалтаджии

Още новини

Последни новини