Франция забранява Uber след протест на таксиджии в Париж

Френското министерство на вътрешните работи обяви, че от 2015 г. забранява услугата Uber, която e близка до тази на такситата.

Това се случва след като днес таксиметрови компании блокираха основните улици и булеварди в Париж, като знак на протест срещу скорошно решение на съда да не забранява Uber, съобщава France 24.

Три от таксиметровите компании в Париж призоваха своите шофьори да участват в колективната демонстрация, за да протестират срещу "незаконната конкуренция на гигантската уеб базирана таксиметрова компания".

Пътища, свързващи френската столица с летищата "Чарлс де Гол" и "Орли", бяха блокирани от таксита, като това затрудни много движението в Париж.

Скоро след началото на протеста френското вътрешно министерство обяви, че Uber ще бъде забранена във Франция от 1 януари.

"Услугата не само е незаконна, но и излага потребителите на реална опасност", заяви говорител на министерството.

Докато Uber се появи в България едва миналатата седмица, редица световни градове и държави вече определиха услугата за превоз като незаконна.

На 8 декември холандският съд е постановил, че Uber нарушава действащите закони. На същия ден градската управа в Ню Делхи също е забранила услугата, след като пътник обвини един от шофьорите в изнасилване.

Испания също е забранила Uber, защото нарушава законите за лоялна конкуренция. В Тайланд също са се произнесли, че услугата е незаконна.

Миналата седмица в Сан Франциско и Лос Анджелис осъдили Uber за заблуждаване на потребителите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини