Жега ще ликвидира гръцките и турските курорти, предупреждават учени

Скоро 50-градусова жега ще умори гръцките и турските курорти и може да сложи край на туризма, твърдят учени. Според техните прогнози през лятото на 2050 г. нечувана горещина ще налегне турската ривиера. Лекари предупреждават отпускарите да не ходят на плаж през деня, защото термометрите показват 50 градуса по Целзий, съобщава в. „24 часа".

Изследователите на климата предупреждават, че на плажовете по егейските крайбрежия на Турция и Гърция след няколко десетилетия ще бъде така горещо, както е днес в Персийския залив. Това е прекалено топло за туристи и може да изпразни доста хотели между юли и септември.

Но ще стане и още по-лошо, предрича турският природозащитник Махир Илгаз. Морското равнище в цял свят ще се покачва заради топенето на полярните ледове.

„Онези, които живеят по крайбрежието на Турция, в обозримо време ще са принудени да си търсят друго място за живот - някъде из по-високите места. Крайбрежните ивици вече няма да бъдат сигурно място и опасността от наводнения ще е голяма. Намираме се в критична ситуация", сочи Илгаз.

До 2100 година морското равнище на Средиземно море ще се покачи с един метър. Гръцката централна банка поръчала да се изследват евентуалните последици от подобно развитие. Резултатите сочат, че повишеното морско равнище не само ще отнесе редица плажни ивици, но и ще погълне безброй парцели в Гърция, чиято сегашна стойност възлиза на 44 милиарда евро.

Подобни биха били последствията и за съседна Турция. Поради това там има редовни протести на природозащитници. Но правителството на Турция не се интересува от опазването на климата, критикува еколожката Нуран Юче. Страната заема първо място в света по най-бързо увеличаване на вредните емисии.

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини