Предлагат възрастта за пенсиониране да се вдигне с 2 месеца

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин е предложил 2 мeсеца увеличение на стаж и възраст за пенсиониране за 2015 г., съобщи БГНЕС.
Според него 2 месеца са вариант, ако се видят дългосрочни промени.

"Ако няма съгласие от социалните партньори и партиите, няма как да го направим без тях. Ако няма съгласие за промяна, остават с 4 месеца вдигане на възрастта за пенсия по действащото законодателство", посочи Калфин. 

Той изрази съгласието си за криминализация за неплащане на социални осигуровки. Калфин обясни, че пенсията на тези, които се пенсионират предсрочно, ще бъда намалена с 0,4%. 

Относно бюджета за държавнообществено осигуряване, който трябва да бъде гласуван днес на първо четене в парламента, Калфин каза, че срокът между първо и второ четене е една седмица, което значи, че няма много време да се стигне до исканите договорености, но ще бъде направено всичко необходимо, все пак да ги има. 

"Работим по конкретните предложения, оставени от служебното правителство, развихме и диалог със социалните партньори. Следващите дни ще направим 2 неща - съгласие по законодателни промени, свързани с този бюджет и тези предложения, които правим сега, да бъдат включени в по-дългосрочна рамка", заяви вицепремиерът. 

Той съобщи, че има вариант за споразумение между правителството и социалните партньори.

Заместник-министър Николай Николов, чийто работен приоритет е пенсионната система заяви, че е за плавен вариант на нарастване на пенсионната възраст и изравняване на възрастта за мъжете и жените в една по-далечна перспектива. 

"Не може да приемем предвиденото нарастване с 4 месеца за възрастта, защото от 2000 г. увеличаваме възрастта и стажа драстично", каза той. 

По думите му увеличаване на възрастта с 2 месеца дава възможност за по-плавна и предвидима промяна в пенсионната система.  
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини