За Facebook, личните данни и Бернската конвенция

59% от потребителите не вярват, че Facedook ще защити личните им данни, 28% - малко и само 13% имат пълно доверие на социалната мрежа

Един от най – често публикуваните статуси във Facebook през последните дни споменава Бернската конвенция. Съществува ли тя? И с какво се занимава?

Бернската конвенция е международна спогодба по закрилата на литературните и художествени произведения. Подписана е на 9 септември 1886 г. и влиза в сила на 9 декември 1887 г.

Преди дни Facebook публикува в профилите на всички свои потребители съобщение, с което предупреждава, че има промени по отношения на данните, рекламите и бисквитките. Дадена е възможност да се запознаем с тези актуализации. Вместо това повечето абонати публикуваха това „забавно“ съобщение: „В отговор на новата политика на "Фейсбук", с настоящото заявявам, че всички мои лични данни, снимки, рисунки, текстове, кореспонденция и така нататък, представляват обекти на моето авторско право (съгласно Бернската Конвенция)“.

Забавно е, защото едва ли някой във Facebook се интересува какво е написал всеки потребител поотделно и то на български език. А ако тези, които толкова се притесниха за интелектуалната си собственост бяха прочели какво е Бернска конвенция, най – вероятно нямаше изобщо да си правят труда да копират статуса.

Бернаската конвенция е първият международен договор в областта на авторското право и установява минимални стандарти, които договарящите се страни следва да осигурят и съблюдават във вътрешното си право. Страните, подписали този договор към 2012 година са 165, а България се присъединява към Бернската конвенция през 1921 г. по силата на Ньойския мирен договор. Това означава, че ако потребител в страна, която не е подписала договора копира ваша рисунка, той по никакъв начин не носи отговорност.

Както става ясно, обект на Конвенцията са литературните произведения, а не нашите лични данни. Въпросът дали статусите  и снимките ни имат някаква художествена стойност е доста спорен. Затова нашият съвет е – ако не искате шефът ви да види гневния ви статус или родителите неприличните снимки – просто не ги разпространявайте в социална мрежа.

За да са по – убедителни, някои хора публикуваха подобно предупреждение на английски език. Няма да коментираме възможността компанията да следи кой от потребителите си е сложил такъв статус и няма да направи автоматично преброяване на съгласните и несъгласните.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Им
    име
    0 0
    00:19, 2 яну 2015
    Проба
  • 2
    _1
    _1420154024
    0 0
    01:14, 2 яну 2015
    Поздрави за улеснениия начин на публикуване на коментари.
Последни новини