ЕС ни дава над €1 млрд. за работа и социално приобщаване

ЕС ще осигури над 1 млрд. евро за работни места и социално приобщаване в България.
ЕК съобщи, че е приела ОП "Развитие на човешките ресурси" за България за периода до 2020 година, предаде БТА.

В нея се определят приоритетите и целите, за които ще бъдат похарчени 1 милиард и 92 милиона евро (от които 939 милиона евро от бюджета на ЕС, включително 55 милиона евро по инициативата за младежката заетост).

Очаква се това да допринесе за създаването на работни места и засилването на социалното сближаване в България.

Комисарят за заетостта, обществените въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариане Тисен каза, че това е първата одобрена програма за България за периода до 2020 г. по европейските структурни и инвестиционни фондове.

По нейните думи това показва решимостта на България да се заеме приоритетно с трайните предизвикателства в областта на заетостта и социалното приобщаване, и да ускори развитието на човешкия си капитал.

Вложенията ще бъдат насочени към увеличаването на заетостта чрез проекти за около 550 млн. евро, насочени към подобряването на достъпа до работни места и подпомагащи трайно безработните и младите хора, особено онези от тях, които са под 29 г. и не работят, не учат и не посещават курсове за обучение.

Ключова роля ще играе подобряването на работата на обществените служби за безработни.
Ще бъдат насърчавани самостоятелната заетост и способността за бързо адаптиране към промени.

На всички категории и възрастови групи безработни ще бъдат предложени възможности за обучение през целия живот.
Така работещите и търсещите работа ще получат помощ за придобиването на нови умения.

Около 286 милиона евро са предвидени за мерки за социално приобщаване.
Те ще бъдат насочени към по-младите и по-възрастните граждани, хората с увреждания и малцинствата, например ромската общност.

Ще бъдат насърчавани социалното предприемачество и достъпът до професионално обучение, както и подобряването на достъпа до здравно обслужване и социални грижи.

В периода на финансирането се очаква чрез програмата да бъде подобрена квалификацията на около 100 000 души, да се даде работа на 28 000 търсещи заетост и да се помогне на над 17 000 млади хора чрез мерки в областта на заетостта и обучението.

От възможностите за обучение през целия живот ще се възползват около 160 000 души, а няколко хиляди деца, включително с увреждания, ще получат по-добър достъп до здравно обслужване.

Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която е в София, коментира, че България вече може да усвоява средства от новите програми, финансирани от структурните фондове на ЕС.

"Уверена съм, че парите по новата програма от социалния фонд ще бъдат използвани ефективно", отбелязва Георгиева.

"Инвестиции ще дойдат, когато демонстрираме пред света, че сме стабилна държава", каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с Кристалина Георгиев, предаде „Фокус”.

Борисов заяви, че именно заради това в следващите дни ще разговаря с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер, с председателя на ЕС Доналд Туск и с Мартин Шулц.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    "Опасен"
    0 0
    16:30, 28 ное 2014
    Цялата тази снимка и заглавието показват как до 2020 г ще се плашат на циганките, как за 2 часа на деня, ще пометат улиците и ще си получат парите, с които мъжете им ще с купят ракия и цигари преди да тръгнат през ноща да тарашат къщите не цигански! Ама- пак бива! Без тоя подарен милиярд до 2020-та година башибозука, под управлението на тези хубавци на снимката, съвсем ще ни обезкостят циганите! И само Големите балами ще ни убеждават колко нормално е това!
Последни новини