Всеки пациент със свой пакет от прегледи и изследвания

Всеки здравноосигурен пациент да разполага със собствен индивидуален пакет с определен лимит от медицински услуги - прегледи при специалист и изследвания. Такава промяна лансира вчера новият здравен министър Петър Москов пред Нова тв.
"Вие ще разполагате със собствения си индивидуален пакет за доболнична помощ. В него има определено количество изследвания, прегледи при специалист и вие ще ги носите в ръцете си. Лекарят само ще определи медицинската необходимост да ги ползвате в момента", обясни Москов. Предимството на това предложение е, че всеки здравноосигурен ще има гарантиран обем от услуги. В момента разпределението на изследванията зависи от преценката на съответния личен лекар и в масовия случай те отиват за хронично болни и възрастни пациенти.

Според Москов ще има лимит за включените медицински услуги в пакета. При положение че на входа плащаме определена сума, няма как на изхода да няма лимит за харченето, мотивира се той. Министърът не обясни дали ще става въпрос за универсален пакет, който ще се полага на всички пациенти, или броят и видът на прегледите и изследванията ще са различни за различните групи пациенти. Подобна в момента е стоматологичната помощ, която се поема от здравната каса - определен брой манипулации в рамките на годината, без значение дали пациентът ще ги ползва или не. Децата до 18-годишна възраст например имат право на безплатен преглед и четири лечебни дейности.

Пакетът от здравни услуги за всеки осигурен е част от приоритетите на Москов за въвеждане на електронно здравеопазване до края на 2015 г. Наред с индивидуалната здравна карта, в която ще са разписани медицинските услуги, новият министър има амбицията да въведе електронното досие и електронната рецепта. Според Москов целта е в системата да има яснота и прозрачност, най-вече за разходите. Здравният министър даде за пример, че ако даден пациент не се е регистрирал и отписал със своята здравна карта в болницата, касата няма да изплати определената сума за съответната клинична пътека. "Парите в тази система изтичат. Парите нямат система за контрол срещу какъв резултат се дават. Контролът ще стане чрез ясна електронна система на здравеопазване", обясни Москов. Според него след въвеждането на тази система злоупотребите с клинични пътеки ще се сведат до "индивидуална виртуозност" на лекаря.

Москов беше категоричен, че исканото от Българския лекарски съюз увеличение на здравната вноска в момента не е сред приоритетите. Според него е важно по-ефективното разпределение на наличните средства.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Po
    po-koreknti!
    0 0
    18:02, 11 ное 2014
    Aide badete po-korektni i si pi6ete istinskite izto4nici. towa sa6toto go ima w pregleda na pe4ata no tam so4ite 4e ste go wzeli ot "trud", ot kadeto e naistina!
Последни новини