Как вашето раждане влияе на личността ви

Чували сте клишето, че единствените деца растат егоисти, нали? Е, истината е, че времето и редът ви на раждане наистина имат отношение към личността ви, дори да не подозирате. Има значение дали сте първото, единственото или последното дете в семейството, дали сте се появили на бял свят през зимата, пролетта или лятото.

Звездният хороскоп също може да ви каже много неща за вашия характер (стига да вярвате в астрология), но науката показва, че редът на раждането в семейството и месецът на раждането също могат да предвидят някои характеристики на личността ви.

Ето и четири странни начина, по които вашето раждане може да ви влияе без да го осъзнавате:

1. Пролетните и летните бебета са по-склонни да имат положителни перспективи.

Изследвания, провеждани в Германия са установили, че сезонът на раждане може да повлияе на темперамента на човек. Обяснението: Месецът може да повлияе на някои невротрансмитери в мозъка. Изследователите все още не са сигурни дали има връзка между месеца на раждане и настроението на човек, но са категорични, че хората, родени през топлите месеци са с по-позитивна нагласа към живота.

2. Зимните бебета са по-податливи на сезонни разстройства на настроението.

Едно проучване на Университета Вандербилт установи, че има значение колко светлина сте поели първите седмици след раждането си. Според тях това може да повлияе на вашите циркадни ритми по-късно в живота. Тоест, вашият биологичен часовник да регулира настроението ви през различните сезони. Ето защо, хората родени през зимата, често се чувстват потиснати, именно през студените месеци.

3. Първородните деца са по-консервативни.

Италианско проучване установи, че първородните деца са по-склонни да спазват статуквото, отколкото вторите деца в семейството. Следователно те са по-консервативни, отговорни, интровертни и сериозни в живота.

4. Най-малките деца в семейството са рискови натури.

Едно проучване на Университета на Калифорния – Бъркли тества хипотезата, че по-младите братя и сестри са по-склонни да участват в рискови ситуации, както и в адреналинови спортни дейности. Те открили, че най-малките деца в семейството са по-склонни с до 50 % повече да поемат рискове, отколкото техните по-големи братя и сестри. Обикновено те са по-екстровертни и често искат да живеят вълнуващо и приключенски.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини