Какво следва след отнетия лиценз на КТБ

БНБ вече отне лиценза за банкова дейност на Корпоративна търговска банка и сезира съответния съд, за да започне процедура по обявяването на банката в несъстоятелност. Съдът по закон е длъжен да насрочи заседание не по-късно от 15 дни от образуването на делото.

Фондът за гарантиране на влоговете поема КТБ

Предстои за решението на БНБ да бъде уведомен и Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който ще изплаща на вложителите в КТБ гарантираните им по закон суми до 196 хил. лв. Фондът също така предстои да избере и синдиците, които ще управляват банката до приключване на целия казус. Тяхната дейност ще бъде изцяло под контрола на фонда.

От своя страна фондът трябва да създаде организация и да изплати гарантираните депозити на вложителите. В Закона за неговата дейност е посочено, че това става само от една банка. Преди седмица обаче при заседанията на временната бюджетна комисия в Народното събрание депутати повдигнаха въпроса за това, че такава схема ще забави твърде много изплащането, тъй като вложителите в КТБ - физически лица, са около 250 хиляди. За да се извърши процедурата от повече банки, вероятно ще се наложи спешна промяна в закона, по който работи фондът - Закона за гарантиране на влоговете в банките, действащ от януари 1999 г.

След назначаването на синдиците те предстои да запечатат всички помещения, принадлежащи на КТБ, и да направят инвентаризация като част от процеса по събиране на вземанията на банката и удовлетворяване на кредиторите й. Резултатите от инвентаризацията ще бъдат описани в програма за осребряване, която според закона трябва да е готова за две седмици. Тя ще има начална и крайна дата, която ще бъде определена от синдиците. Активите на банката ще бъдат оценени от оценителска фирма.

Колко време ще отнеме това

По закон изплащането на гарантираните от закона влогове започва най-късно до 20 работни дни от отнемането на лиценза на банката - в случая от днес, 6 ноември. Допуска се при изключителни обстоятелства този срок да се удължи с 10 работни дни. Определен е и краен срок за тази процедура, като той е 5 години от началната дата на изплащане.

Според текстовете на закона всички вложители с гарантирани депозити трябва да подадат декларация при получаване на влоговете си, че не попадат в кръга на изключените от тази гаранция. Сред тях са членове на управата на банката, хора, свързани с акционерите, хора, които са получавали лихви по депозираните суми, които са преференциални и са извън обявените тарифи на институцията.

Необходимо е и до синдиците, които предстои да бъдат определени, да се подаде информация за банковата сметка, по която да бъдат преведени сумите.

По всяка вероятност в близките дни от Фонда за гарантиране на влоговете ще бъде дадена по-конкретна и детайлна инструкция за това какви стъпки и в какви срокове трябва да предприемат вложителите.

На сайта на фонда и сега вложителите могат да се запознаят с основните положения, свързани с гарантирането и изплащането на депозитите.

Откъде ще се плати на вложителите

Както вече стана публично известно, във Фонда за гарантиране на влоговете няма достатъчно акумулирани средства, за да се изплатят наведнъж всички гарантирани депозити. Сумата на гарантираните депозити в КТБ е около 3.6 млрд. лв., а Фондът разполага с около 2.11 млрд. лв. Все още няма яснота откъде ще се вземат недостигащите средства. Един от обсъжданите варианти до момента е фондът да емитира гарантирани от държавата ценни книжа на вътрешния пазар до размера на нужната сума. Решение обаче не е взето.

Откога банката е в несъстоятелност

Съдът трябва да определи датата, от която КТБ ще бъде обявена в несъстоятелност. Тази дата е важна, защото спрямо нея се приемат за валидни или не направените до момента цесии и прихващания, договорени между клиенти на банката - такива с кредити и такива с депозити, надхвърлящи гарантираните по закон. Датата е важна и за депозитите, които са били с преференциални условия. Причината за това е, че през лятото квесторите в банката намалиха лихвите по депозитите (това се случи на 1 юли). Както е известно, КТБ изплащаше на вложителите си почти двойно по-висока лихва от останалите банки.

Към момента няма категорично мнение дали направените цесии ще бъдат приети за валидни и дали впоследствие синдиците няма да ги оспорят, като заведат дела за тези от тях, които са след датата на несъстоятелността. Досега няма съдебна практика по подобни казуси.

Съдът ще заседава на закрито

Заседанието, на което съдът ще разглежда поисканата от БНБ несъстоятелност на КТБ, ще бъде проведено при закрити врата. В него участват представители на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и на самата КТБ, представлявана от квесторите.

Очаква се съдът да излезе с решение за 7 дни и то да влиза в сила незабавно.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини