Невероятната история на физика Тео, която трогна България

Теодосий Теодосиев

Той измести Англия, Франция и САЩ от върховете на класациите и с големи букви на тяхно място написа „България”. Направи го със заплата, която е по-ниска от западните социални помощи, но за него това няма значение.

Името му е Теодосий Теодосиев.

През последните десетилетия той се е отдал на една мисия - да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. И то напълно безплатно!

Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като "Харвард" и "Принстън" се състезават за тях.

Случвало се е обаче ученик да не може да иде на международна олимпиада, защото цялата общественост, начело с кмета, не може да събере пари за пътуването, макар да се е класирал.

Николай Ангелов още от IX клас ходи по олимпиади, спечелил е медал в Италия. Сам се готви по химия и се класира, но цял Казанлък не може да събере пари да го изпрати зад граница. Затова преди 10 години Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в габровския Балкан.

„Трябва да се наливат пари там, където хората са локомотив и могат да изтеглят хората”, убеден е Теодосий.

За десет години Тео е успял да поправи покрива, да измаже стените, да купи дограма.

„Идеята ми е да има едно място в България, където човек да дойде и да получи подготовка на световно ниво по математика и физика”, обясни той.

След като Нова ТВ разказа историята, стотици зрители са писали с желание да помогнат на този уникален човек.

Ето как може да се случи това:

Фондация Тео Банка ДСК - BG41STSA93000021850154  Код STSABGSF

Невероятната история на Тео, страхотните умни деца – гордост за България и богатство за света, мечтата на този уникален човек – да тренира велики умове, вижте във видеото:

Източник: http://novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Бай Нас
    0 0
    19:49, 5 ное 2014
    Уф,тази наша извратена държава!Тук с приятели си говорим,всеки е готов да помогне на Тео,но като знаем какво значи"фондация" у нас-дали няма да напълним гушата на някой ЛАПАЧ.Чудим се дали да не запалим колата и връчим нашата скромна помощ лично на този голям БЪЛГАРИН
  • 2
    Ни
    Николай Горгачев
    0 0
    19:21, 6 ное 2014
    Шапка долу пред този ЧОВЕК!
Последни новини