Учени алармират: Българската нация изкуствено се разделя и противопоставя

Води се политика за обособяване на помашки етнос, насажда се омраза между българите християни и българите турци

Организация Дружба „Родина“ оспорва правдивостта на редица издадени у нас исторически книги, свързани с помаците.

В писмо до президента, парламента, главния прокурор, ДАНС и БАН историците предупреждават, че българската нация изкуствено се разединява и противопоставя.

Години наред сме свидетели на системно и тенденциозно фалшифициране на историята, свързана с ислямизираните българи. Провежда се политика за обособяване на помашки етнос и турцизиране, насажда се омраза между българите християни и българите турци, гласи обръщението към родните институции, представено на пресконференция в БТА.

Според академик Георги Марков, съпредседател на организацията, основната цел на дружеството е да работи за единението на нацията, за опазването ни от вътрешни противоречия.

Срещу България се води системна пропаганда с различни средства, ние се стараем да я оборваме с аргументите на науката, категоричен бе той. Населението се тласка към турчеене, има опити да се конституират ислямизираните българи като помаци, не като българи, недоволстват и другите членове на организацията.

Културно-просветната организация отправя апел за иницииране на кръгла маса с участието на „добросъвестни учени“ от цял свят, които да анализират обективно историческите взаимоотношения между България и Османската империя, за да се неутрализират спекулативните псевдофакти и недоизказаните истини, които „тровят отношенията между етносите в България“.

Дружба „Родина“ предлага на това събитие да участват представители от страните членки на ЕС, САЩ и Русия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини