В Москва почитат жертвите на сталинските репресии (видео)

В Москва почитат паметта на жертвите на сталинските репресии през 30-те и 40-те години на миналия век.
Акцията се нарича "Да върнем имената” и е организирана от правозащитната организация "Мемориал”, съобщи БНР.

Акцията се провежда в навечерието на 30 октомври, обявен за Ден в памет на жертвите на политическите репресии. През целия ден в продължение на 12 часа стотици хора се редят на опашка и търпеливо чакат да им дойде редът, за да прочетат няколко имена от дългия списък на жертвите на Големия терор.

Хилядите имена на жертвите звучат днес на площад "Лубянка” в Москва в непосредствена близост до сградата на бившето КГБ. Там се намира малко заградено място, където е мемориалът "Соловецки камък”.

Парчето гранит е доставено тук през 1991-ва година от едноименния лагер, където са лежали политическите противници на тоталитарния режим.

По данни на правозащитната организация "Мемориал”, само в периода от 1937 до 1938 г. в Москва са били разстреляни над 30 хиляди души.

По време на Големия терор и масовите чистки в периода между 20-те до 50-те години на миналия век в Русия по политически причини са били осъдени над 52 милиона души, 6 милиона са били депортирани в лагери, а един милион са били разстреляни.

Акцията в памет на жертвите на сталинските репресии се и излъчва на живо в Интернет на страницата на организацията "Мемориал”

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини