Лидери на Реформаторите уреждат гаджетата си за шефове. Преглед на печата

В шефската характеристика на Йорданова пише че е гадже на лидера на СДС Божидар Лукарски

Срещите между политическите сили за съставянето на ново правителство отново са водеща тема за всекидневниците.

„Първи съюзник за нов кабинет спечели ГЕРБ. Имаме съгласието на Патриотичния фронт за подписване на споразумение за общо участие в следващото управление, съобщи Румяна Бъчварова след 4 часа преговори. Договорът ще е базиран на обща програма и ще е с валидност цял мандат. Двете партии са на едно мнение по 14 от 18 точки. Патриотите признават правото на ГЕРБ да излъчи премиер. Като евентуален друг партньор в кабинета изключват само ДПС.
Втори тур преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок ще има следващата седмица. Според хора от партията на Борисов разговорите отново няма да бъдат на лидерско ниво. Едва след като се изчистят повечето разногласия, може да има среща на водачите на десни партии...
Кънев да дойде на преговорите, призоваха Цачева, Стоянова и Бъчварова.
Въпреки фиаското на преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок в сряда шансът за коалиция остава. Напрежението между двете партии намаля. Още в преговорната нощ Бойко Борисов за пореден път протегна ръка към блока. С малко закъснение тя бе поета на следващия ден и от реформаторите. "Аз съм диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от реформаторите съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в социалната мрежа непосредствено след проведените разговори с РБ. Условието е реформаторите да преодолеят най-накрая организационните си проблеми, които тресат блока от месеци. "Капката оптимизъм, която все още имам, е, че г-н Москов многократно повтори, че са готови на всичко, за да гарантират, че са единен политически субект и да продължат преговорите", написа късно вечерта в сряда Борисов.
"Не му прави чест на Радан", казал той на своите. "Имахме над 99% съвпадения, не знам каква е причината да не постигнем успех", заяви Петър Москов от РБ в четвъртък по Нова тв. В същото време говорителят в оставка на блока Радан Кънев отново разбуни духовете.
"Отдавна е ясно, че ГЕРБ няма голямо желание да управлява с Реформаторския блок и би било честно да го заяви направо", заяви той пред bTV.
Според него преговарящите от ГЕРБ са търсили претекст, за да прекратят преговорите и когато такъв не им е бил даден, са сложили край без повод.
"Желанието им е да работят с "България без цензура" е истинската причина за прекъсването на преговорите между формацията на Бойко Борисов и Реформаторския блок", коментира още Кънев.
Това провокира Румяна Бъчварова, която е част от преговорния екип на ГЕРБ, да се включи в разговора по бТВ по телефона. По време на преговорите постигнахме съгласие по политиките и реформите, включително съдебната, говорихме и за мафията и разграждането й, но накрая нямахме ясен отговор как се вземат решенията в блока, кой ще подпише съвместните документи, какво е становището им съвместното управление да е пълен мандат, кой да е министър-председателят, каза Бъчварова.
По-късно от името на преговорния екип до медиите бе разпространено писмо, което втвърди тона към реформатора.
"Настояваме Радан Кънев да ревизира поведението си, тъй като председателят на ГЕРБ, въпреки решението на Преговорния екип на партията да прекрати преговорите с РБ, настоява да направим всичко възможно да убедим обществото, че РБ е стабилен и единен политически субект", обявиха Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Те предложиха Кънев да присъства на евентуални следващи преговори, "а не да се опитва да пресъздава разговори, на които не е присъствал, обикаляйки националните медии"...
Християндемократическата партия на България (ХДП) и "Българска нова демокрация" (БНД) на Борислав Великов, които са шестата и седмата партия в Реформаторския блок, не са били поканени на консултациите с ГЕРБ, нито на самите разговори. За това съобщи председателят на ХДП Ирина Репуц пред електронното издание ПИК, изразявайки своето недоволство. "Ние нямаме депутат, но БНД имат и най-малко заради това, че Борислав Великов ще участва в парламентарната група, той трябва да бъде канен на тези разговори, което обаче не се случи", каза тя..." - в. „Стандарт".

„Първанов държи ключа към кабинета: Коалиция ГЕРБ-ПФ-ББЦ-АБВ би имала 128 депутати
След като вчера "Патриотичният фронт" обяви, че ще подкрепи управление на ГЕРБ, но няма да влиза в коалиция с партията на Бойко Борисов, на хоризонта се появи нова математическа опция за стабилен кабинет, която заобикаля непредсказуемите според ГЕРБ Реформатори.
В нея влизат и ББЦ, които вчера също обявиха подкрепа за кабинет. Ако към ГЕРБ, ПФ и ББЦ се присъедини и АБВ, в парламента се събира стабилна коалиция от 128 души.
Попитан дали Георги Първанов държи ключа от кабинета, Румен Петков от АБВ се пошегува: "Държим ключа от мазата. Разговорите тепърва предстоят." - в. „Труд".

„ББЦ отстъпват за всичко, но са бесни, че блокът ги вади от коалицията
Склонни сме да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство, заявиха от "България без цензура" в специална позиция вчера. Днес е техен ред за консултации с ГЕРБ. Повече партии в управлението означава по-нисък корупционен риск и по-малка възможност един участник да рекетира, се казва още там.
Нелепо е ББЦ да бъде сочена като част от някакъв порочен управленски модел, възмутена е партията от позицията на РБ. За разлика от обвинителите ни ние нямаме в редиците си бивши министри от тройната коалиция, приватизатори на България, бивши зам.-председатели на ДПС и не държим партийните си пари в КТБ, се посочва в позицията." - в. „24 часа".

„Висящите" финансови проблеми в държавата също са сред темите на петъчните вестници.

„Финансовият министър Румен Порожанов има готовност да внесе в Министерския съвет проекта за бюджет 2015 в последната седмица на октомври, казаха източници от министерството пред „Труд". Това е седмицата, в която започва работа новият парламент. Според същите източници не е изключен варианта служебният кабинет да внесе проекта и в парламента, ако до края на месеца няма редовно правителство.
По закон финансовият план на държавата трябва да влезе в Народното събрание до 31 октомври. Според финансисти дори да се прескочи този срок, няма да е фатално. Проблемът е, ако до края на годината няма одобрен бюджет. В такъв случай догодина месечно ще могат да се харчат по 1/12 от парите, заложени в настоящия бюджет, докато не се приеме нов.
Юристи обясниха, че няма законова пречка служебното правителство да внесе проектобюджета в парламента. Годишният план обаче е обвързан с конкретни политики и е редно той да се подготви и представи от редовното правителство, което ще ги провежда. Именно тази причина изтъкна зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред „Труд", обяснявайки, че неговата партия няма да подкрепи бюджет, внесен от служебното правителство.
Показателите, които ще бъдат заложени в бюджет 2015, зависят и от актуализацията на тазгодишния бюджет. Проектът, който подготви служебният кабинет, обаче беше разкритикуван от повечето партии, които влязоха в парламента, и най-вероятно няма да остане този вариант. Затова не е ясно на каква база финансовото министерство готви проекта за догодина.
МВФ вече ревизира надолу прогнозата за икономическия растеж на България - БВП ще нарасне с 2% през 2015 г. вместо с първоначално прогнозираните 2,5%.
Заради неяснотите със съставянето на правителство, проектът за бюджет 2015 може да бъде одобрен от служебния кабинет." - в. „Труд".

„Токът не трябва да поскъпва повече, докато държавата не предприеме действия, които да смекчат влиянието на тези цени, казва председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя допълва, че актуализирането на цените през октомври е било неотложно.
"Нямаме планове за повишаване на цените, докато правителството и парламентът не кажат какво ще правят в този сектор. Не може ние да бъдем единственият орган, който да решава проблемите. Не сме ги предизвикали ние. Не увеличаваме цените, защото така ни харесва. Аз повече не си слагам главата в торбата - да увеличаваме цени, а някои други да си питат ушите, казва Тодорова в отговор на въпрос какво ще се случи след 1 януари догодина и месеците след това.
По нейните думи, ако цената на тока се определя от пазара, разликата между реалната стойност и тази по дългосрочните договори ще бъде поета от всички крайни потребители.
Коментирайки вариантите за повишаване на енергийните помощи за бедни, тя посочва, че един от вариантите е налагане на нова такса върху производителите. Този разход обаче щял да се компенсира от цените за крайните потребители. Тодорова смята, че таксата може да бъде между 1 и 3% върху приходите, което би удвоило сегашните помощи." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават също, че Бойко Борисов е оттеглил заведения от него иск срещу Йордан Цонев.

„Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е оттеглил иска си за клевета срещу депутата от ДПС Йордан Цонев. Това е станало, след като Цонев е изпратил писмено извинение до централата на ГЕРБ. Генерала внесе иск по-рано тази година за 50 000 лева срещу депутата от ДПС, след като от парламентарната трибуна Цонев нарече Борисов "мутра" и "основател на СИК".
"Обидното отнасяне между представители на политически партии, активно ангажирани в управлението на страната, е напълно неприемливо и се извинявам както на Вас, така и на всекиго от ПП ГЕРБ, когото волно или неволно съм обидил, повлиян от моментна ситуация", пише Цонев до Борисов.
Преди дни съдът отказа да осъди лидера на "България без цензура" Николай Бареков за думите му, че Генерала е "тъп"." - в. „Стандарт".

„Делото за клевета, заведено от Бойко Борисов срещу Йордан Цонев, е прекратено, съобщиха за БГНЕС от Софийски градски съд.
В хода на инициираните от ГЕРБ консултации с политическите формации, влезли в 43-я парламент, стана ясно, че Борисов е оттеглил гражданския си иск срещу депутата от ДПС, който го наклевети от трибуната на Народното събрание преди година. Тогава Цонев нарече Борисов мутра и основател на СИК. На следващия ден Борисов заведе дело с иск от 50 хиляди лева.
Молбата да бъде оттеглен искът е от 1 октомври.
Бойко Борисов оттеглил иска си, защото Цонев се извини два пъти. Първият път бе от парламентарната трибуна в края на миналия парламент, а вторият - онзи ден след срещата с преговорния екип на ГЕРБ.
В края на миналата седмица Софийският районен съд оправда лидера на ББЦ Николай Бареков по делото за обида, заведено от Бойко Борисов за това, че го нарекъл "тъп". В Софийски районен съд има още едно дело, което Борисов води срещу Бареков. За него обаче има дата за заседание през ноември. По него лидерът на ГЕРБ се тъжи за това, че на 6 ноември 2013 г., Бареков е заявил по ТВ7, в предаването "Добро утро, България", че Бойко Борисов е поръчал неговото убийство." - в. „Сега".

Всекидневниците информират и за назначаването на приятелката на председателя на СДС Божидар Лукарски за шеф на агенцията за българите в чужбина .

„Близка на Лукарски оглави агенцията за българите в чужбина
Ива Йорданова, съветничка в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова, поема ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщиха от правителствената пресслужба Тя ще заеме мястото на Йордан Янев. Заповедта за назначаването й е подписана от премиера Георги Близнашки в сряда и влиза в сила утре, когато изтича болничният лист на и.д. директора Янев и той ще бъде официално отстранен.
Йорданова нашумя в публичното пространство, след като участва в конкурса "Умна и красива" в "Шоуто на Слави". Преди изборите лидерът на СДС Божидар Лукарски публично призна, че живее с нея.
Йордан Янев бе сменен заради многото скандали с издаване на удостоверения за български произход на македонци, албанци и косовари..." - в. „Сега".

„Със заповед на министър-председателя Ива Йорданова е назначена за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от правителствената информационна служба.
В досегашната си позиция на съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова тя отговаря за агенцията, като е работила в тясно сътрудничество с екипа през изминалите два месеца...
Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли" в САЩ - 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски". Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация" на ООН в Ню Йорк..." - в. „24 часа".

„Няма нищо скандално в назначаването на Ива Йорданова за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това коментира пред журналисти в Правец министър-председателят Георги Близнашки, с чиято заповед днес съветникът в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова беше назначена в управата на агенцията.
По думите на служебния премиер обвиненията към нея, че е участвала в танцувално шоу, са сексизъм и той е защитил кандидатурата й на базата на професионални качества, предаде БНР.
Ива Йорданова е участничка в шоуто "Умна и красива", организирано от "Шоуто на Слави Трифонов". При назначаването й за съветник на Илияна Цанова, от пресслужбата на вицепремиера за Йорданова специално се уточни, във връзка със запитвания, че вицепремиерът се е спряла на нейната кандидатура заради "опита й на млад човек, живеещ и учещ в чужбина, както и защитените идеи как да се развива комуникацията със сънародниците ни зад граница по нов и модерен начин".
"Не мисля, че трябва да се постъпва така с младите хора, които търсят възможности за изява, в края на краищата. Живеем в ново време. Аз не смятам, че тя е направила нещо лошо с това, че е участвала в шоуто и мога да ви кажа, че тя показа способности, които направиха много приятно впечатление и аз затова реших да потвърдя нейното назначение в агенцията", заяви Близнашки." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    НЕЛИ_1413536015
    3 0
    11:51, 17 окт 2014
    Тия партии си мислят за тях.това не са партии , които искат да работят за хората.ако искаха щяха да се разберат като хората в името на доброто на нацията .такова липсва.това доказва колко излишни са партиите .управление без партии.
Последни новини