Георги Марков: Максималният срок да съществува новото правителство е една година

Ако се направи ново правителство, максималният срок, до който може да съществува е една година – до тогава, когато заедно ще се проведат местни и парламентарни избори. Това каза в интервю за „Фокус” бившият конституционен съдия Георги Марков. „Правителството е еманация и последица на парламента. От тази гледна точка мога да кажа, че сме изправени през абсолютно безнадежден парламент по две причини.
Първата е, че за пръв път след промените, за него са гласували по-малко от българските избиратели т.е. парламентът не е представителен, както твърдят някои коментатори. Той е най-ниско представителният от началото на годината. Партията на негласуващите е по-голяма от всички останали партии”, заяви Марков. На второ място конституционният съдия постави това, че парламент за малка страна като България, начело с 8 парламентарни групи, ще доведе до небивал цирк.

„Доколкото може да се направи нов кабинет, той няма да има обществена подкрепа. Реалностите показват, че за съжаление не можем да минем без предсрочни избори и това, което трябва да направят новите български депутати е да се обединят около сериозни промени в Изборния кодекс, които да повишат избирателната активност”, допълни Марков. Според него, за да се случи това, първо депутатите трябва да се върнат към смесената избирателната система – 120 от народните представители да се избират от партийните листи, а другите 120 мажоритарно.

„Трябва да се върнем към избирателната система, зад която застанаха най-голям брой български избиратели на изборите за Велико Народно събрание през 90-те години и да върнат старата формула за определяне на изборните резултати т. нар. метод на О’донт. „Голяма част от политиците искаха референдум за мажоритарни избори. Сега е ясно, че и без референдум хората искат да избират личности. Мажоритарната система води до по-стабилни мнозинства”, каза още Георги Марков.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини