Туристи на смъртта: Турци по границата гледат последната съпротива на кюрдите срещу „Ислямска държава“

От едната страна на границата се води битка на живот и смърт между отчаяните кюрди и фанатиците от „Ислямска държава“. От другата страна е сцена на туристически пазар: мъже продават закуски за зрителите, който хапвайки, гледат как снарядите падат на земята и усещат силата на взривовете им. Това е турската граница на Кобани, където само на метри „Ислямска държава“ яростно атакува последният град на кюрдите в Северна Сирия.
Междувременно ООН предупреди, че светът е изправен пред „поредното клане в стил Сребреница“, ако не се положат усилия за спасяването на обсадените жители на града, които не могат да избягат от екстремистите. Там са блокирани хиляди, които „най-вероятно ще бъдат изклани“ от ислямистите, каза специалният пратеник на ООН Стефан де Мистура. По думите му, сред мирните граждани има 700 възрастни, обитаващи предимно централната част на града.

Припомняйки клането от войната в Босна през 1995 година, когато миротворците на ООН не успяха да спасят от екзекутиране близо 8000 мъже и момчета в Сребреница, де Мистура каза на пресконференция: „Помните ли Сребреница? Ние я помним. Никога не сме забравяли и вероятно никога няма да си простим. Когато има директна заплаха за мирните жители, ние не трябва да мълчим“.

По думите му, между 12000 и 13000 души все още се намират в град Кобани, който вчера плана след минометния обстрел на джихадистите, последван от улични сражения. „Ако Кобани падне, около 12000 души, без да включвам бойците, най-вероятно, ще бъдат екзекутирани“, каза де Мистура. Граничният град Кобани е под обсада вче 25 дни. Над 200 000 сирийски кюрди бяха принудени да напуснат домовете си и да преминат границата с Турция, в търсене на спасение от „Ислямска държава“.

Също вчера американски самолети хвърлиха най-малко 4 бомби върху позиции на ислямистите. Две от тях паднаха в близост до границата с Турция. Тълпа от очевидци, предимно бежанци от Кобани, викаха радостно, докато над огнени топки и кълбета от черен дим се издигаха над бомбардираните места.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини