Във Видинския съд няма дела за отнети лицензи на завода в Горни Лом

Административният съд - Видин е разгледал девет наказателни дела срещу завода за боеприпаси "Миджур". стопанисван от "Видекс" АД от 2007 г. до 2014 г. Само две от тях са за неспазване на безопасни и здравословни условия на труд и нито едно не е за отнет лиценз. Това става ясно от съобщение на страницата на съда от петък.

Вчера служебният вътрешен министър Йордан Бакалов заяви, че лицензът на завода е бил отнеман на два пъти – през 2007 и 2010 г, но възстановен от съда.

"В периода 2007-2014 г. в Административен съд- Видин са решени девет касационно-административно наказателни дела, с които са обжалвани решения на Районен съд- Белоградчик, във връзка с наказателни постановления, издадени срещу "Видекс" АД от Дирекция "Инспекция по труда"- Видин. Само две от наказателните постановления са за наложени санкции от по 10 000 лв., за неспазване на безопасни и здравословни условия на труд. Първата проверка от месец май 2009 г. е констатирала нарушения на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и нарушения при използването на работното оборудване. Втората проверка на Инспекцията по труда е била във връзка с възникналата експлозия и пожар на 03.02.2010 г. Наказателните постановления са потвърдени от Административен съд Видин и влезли в сила", съобщават от съда.

Сред потвърдените е и наказателното постановление за наложена имуществена санкция за 1500 лв., във връзка с начина на заплащане на допълнителни възнаграждения за продължителна работа.

Останалите наказателни постановления са за нарушения на Кодекса на труда, начина на заплащане на допълнителните възнаграждения за продължителна работа, нарушения на денонощния режим на пазачите и във връзка с неспазване на безопасни и здравословни условия на труд.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини