Хиляди хора излязоха отново на протест в Хонконг

 Хиляди хора излязоха отново на протест в Хонконг днес въпреки дъжда с искане за повече демокрация в китайския специален административен район.
Нощта премина спокойно, като много демонстранти я прекараха в палатки, предаде ДПА, цитиранба от БТА. Нямаше видимо присъствие на полицията.

Демонстрантите искат оставката на главния администратор на Хонконг Лян Чунин. Студентски лидери настояват той да се оттегли още днес, като в противен случай заплашват, че ще окупират важни административни сгради.

Стотици студенти блокират входовете на офиса на ръководителя на изпълнителната власт в Хонконг, на пет минути пеша от епицентъра на протестите, където хиляди демонстранти остават по улиците. Стотици полицаи пазят сградата.

Активистите искат продемократични реформи преди следващите избори за главен администратор, през 2017 г., включително свободно номиниране на кандидатите.

Демонстрации в знак на подкрепа и солидарност с продемократичните протести в бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г., се проведоха в най-малко 26 града в цял свят, предаде Франс прес.

4000 души се събраха в тайванската столица Тайпе, 2000 - в Лондон, и 300 - в Окланд. Около 350 човека се събраха на площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк. "Хонконг, бъди силен", скандираха демонстрантите, много от които носеха символично чадър - символа на протестното движение в китайския специален административен район.

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди китайския министър на външните работи Ван И, който е на посещение във Вашингтон, че следи внимателно протестите в Хонконг, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.

"Съединените щати последователно подкрепят отворената система, която е от първостепенно значение за стабилността и просперитета на Хонконг, всеобщото избирателно право и аспирациите на народа на Хонконг", се казва в текста.

Обама потвърди, че ще посети Китай по-късно тази година, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира изявлението на Белия дом. Президентът на САЩ ще бъде в Пекин от 10 до 12 ноември, преди участието си в Източноазиатската среща на върха на 13 ноември в столицата на Мианма Найпидау.

Кризата в Хонконг е вътрешна китайска работа, заяви лаконично Ван И преди срещата си с американския държавен секретар Джон Кери по-рано вчера.

"Правителството на Китай изрази своята позиция много твърдо и много ясно: работите на Хонконг са вътрешни работи на Китай", каза лаконично Ван.

Китайският външен министър предупреди, че всички държави трябва да спазват суверенитета на страната му.

"Това е основополагащ принцип на международните отношения", припомни той.

Ван подчерта, че "никоя страна, никое общество, никой човек не би толерирал незаконни действия, които нарушават обществения ред. Това е така както в Съединените щати, така и в Хонконг."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини