Създателят на WWW призова за приемането на дигитална Велика харта

Сн.: wikimedia.org

Създателят на стандарта World Wide Web, сър Тим Бърнърс-Лий обяви, че глобалната мрежа се нуждае от дигитална Велика харта, която да опише и гарантира правата на интернет потребителите.

"Хората вече съзнават, че отвореният интернет не е нещо, което трябва да приемаме за даденост", казва Лий пред Би Би Си по време на фестивала Web We Want. Той призовава да се проведат срещи, в които да се опишат правила, които да гарантират, че интернет ще остане свободен и отворен.

"Мисля, че интернет процъфтя в среда без регулация точно защото беше третиран като свободно пространство. Но неговите правила бяха нарушени няколко пъти и затова трябва да бъдат ясно формулирани и записани", допълва Лий.

Лий допълва, че хората постепенно променят приоритетите си и искат личните им данни да са по-сигурни. Самият той казва, че няма против компанията, от която си купува дрехи например, да знае повече за него, защото така тя ще му помогне да намери точно това, което ще му хареса. От друга страна обаче, не е напълно уверен какво се случва с данните му и дали в един момент някоя компания няма да ги използва, за да му попречи да кандидатства за ипотека например.

"Затова съм готов да си платя, за да ползвам дадена услуга, но да имам гаранция за съхранението на данните ми", допълва Лий. Неприкосновеността на личното пространство е право, но плащам за усилието данните ми да се пазят на сигурно място, казва още създателят на мрежата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини