Студ и поледици сковават Европа

Предстоящата зима в Европа ще бъде по-студена от тази през 2012-2013 година, студ и мраз ще сковат най-стария континент, съобщи Руската хидрометеорологична служба, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според нейния ръководител Роман Вилфанд в предстоящите зимни месеци се очаква често нахлуване на студени въздушни маси, които ще се редуват с частично затопляне. Миналата година в Арктика била наблюдавана устойчивост на циклоните, което позволило постъпването на топъл въздух от Атлантика. Но за предстоящата зима всички прогнози показват, че циклоните в Арктика ще се редуват с антициклони, които ще докарат в Западна Европа леден въздух от Баренцово и Карско море.

Особено студен се очаква да бъде февруари, когато температурите ще паднат значително под нормалните за сезона. През 2013 г. природните бедствия са причинили преместване на три пъти повече хора, отколкото войните, сочи проучване на Норвежкия съвет за бежанците. Това доказва спешността за справяне с изменението на климата.

Според организацията 22 милиона души е трябвало да напуснат временно или постоянно обичайните си адреси заради природни бедствия миналата година. Проучванията на междуправителствена експертна група по изменението на климата предполага, че човешката дейност е причина да се увеличи броят на бедствията. Над 80% от причинилите преместване на хора природни бедствия през миналата година са били в Азия.

Филипините понесоха най-тежките бедствия - тайфуни изгониха 5,8 млн. души от домовете им м.г. Осем от 20-те най-сериозни бедствия са в Африка, южно от Сахара.

Богатите нации също не са застраховани. Тайфун в Япония, торнадо в Оклахома, САЩ, и наводнения в Западна Алберта, Канада, принудиха общо 600 000 души да бягат от бедствените райони.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини