Отблокират част от парите във всички депозити в КТБ?

С делегацията от финансови експерти на Брюксел обсъдихме възможните решения за казуса КТБ и стигнахме до съгласие да се даде достъп на вложителите до част от парите им, в рамките на 1000-2000 лева още през септември. Това заяви пред bTV финансовият министър на служебното правителство Румен Порожанов.

Темата за КТБ е една от най-болезнените за страната в момента, смята Порожанов. Според него, истинското състояние на търговската банка се знае само от БНБ и квесторите, които тя е изпратила в нея.

КТБ има една ликвидност и вложителите в нея трябва да получат достъп до парите си в рамките на тази ликвидност, уточни служебният министър. Той потвърди, че от Брюксел са поискали план за преструктуриране и от получилата подкрепа от БНБ Първа инвестиционна банка.

Става дума за преструктуриране на кредитния портфейл, поясни той, като целта е да се повиши ликвидността и на тази българска банка.

„Решенията, които ще се вземат за КТБ, трябва да са на пазарна основа, нашето желание е трезорът да заработи и да не се стигне до загуба на пари от фирми и граждани”, каза още министърът.

Според него, числото 5 милиарда лева загуба е доста високо и едва ли е реалната цифра. Порожанов съобщи, че е говорил с Иван Искров и подуправителите на БНБ по казуса с КТБ. Те са казали, че са спазили закона и това не бе коментирано от финансовия министър.

До две седмици Оманският държавен фонд трябва да внесе предложенията си за стабилизиране на поставения под специален надзор трезор, каза още Румен Порожанов.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини