Китай със собствена операционна система

Новата операционна система за настолни компютри излиза през октомври тази година, по-късно се очаква и версия на платформата за мобилни устройства

Китайските власти форсираха разработката на собствени ИТ продукти след изостряне на отношенията със САЩ

Китай ще пусне през октомври тази година собствена операционна система, която ще конкурира платформите на Microsoft (Windows), Apple (iOS) и Google (Android), съобщи агенция Xinhua. Първоначално новата ОС ще излезе във версия за настолни компютри, а по-късно се очаква и мобилен вариант.

Реализацията на проекта е съпроводена с няколко проблема, вкл. недостатъчно финансиране и липса на координация между разработчиците, според представител на Китайската инженерна академия. Много разработчици се стремят да наложат своите идеи и не гледат в едно направление, твърди още източникът.

Китай нееднократно прави опити за създаване на собствена операционна система, но всички представени досега версии отстъпваха на западните аналози. Новата платформа ще може да замени настолните ОС в страната за период от една до две години, а за мобилната ОС ще са необходими от три до пет години.

Китайските власти форсираха разработката на собствени ИТ продукти след изостряне на отношенията със САЩ, заради взаимни подозрения в кибершпионаж. По-рано правителството забрани използването на IBM сървъри за нуждите на публичния сектор, както и на Windows 8 и антивирусите на Symantec и Лаборатория Касперски.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини