Бедните плащат тока на богатите. Преглед на печата

У нас бедните плащат тока на богатите", твърди в интервюто си за "Труд" Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика. "Това се случва по две причини - пазарът не е свободен и цената е еднакво ниска, независимо от потреблението. Имаме най-лошия енергиен регулатор в Европа. Почти съм сигурен, че ще загубим делото за "Белене".

Пред "Труд" разследващият случая "КТБ" прокурор Иван Гешев изяснява, че неговата работа и тази на колегите му Ирен Ганчева и Евгени Стоянов е да ръководят разследването. "БНБ е отговорна за съдбата на КТБ. Ние изясняваме само има ли престъпление. Комуникацията ни с БНБ е трудна. Реалната власт в КТБ е осъществявал Цветан Василев, въпреки че е председател на Надзорния съвет и не би трябвало да има функции по управлението. Използвал е банката, както гражданинът портфейла си. Трябват му пари за нещо - взема си. Огромен е размерът на липсващата сума. С нея биха могли да се свалят половината правителства в Африка."

Шефът на ОББ Стилиян Вътев развива своята теза пред "Преса": "Политиците не бива да закрилят банки. Случаят с КТБ не е продукт на кризата или на системата. БНБ допусна в началото огромна грешка, като потърси именно политическо решение включително чрез специален закон за казуса КТБ. Естествено, не се получи - политиците "дръпнаха черджето" изпод БНБ в последния момент и я оставиха да се оправя сама. Централната банка със сигурност ще трябва да подобри механизмите си за контрол върху банковата система още на фаза "ранно предупреждение", както и да инициира съответни промени в регулациите и законите с цел много по-бързо справяне с подобни ситуации. Банковата общност следва да бъде значително по-критична към "каубойското" поведение, ако забележи такова при някой от "събратята" си, а не само да ръкопляска ехидно, когато те получават някакви банкови награди."

Въпросът в колко избирателни секции ще се гласува с машини на предстоящите парламентарни избори ще се решава на специална среща между Централната избирателна комисия (ЦИК) и премиера Георги Близнашки. Миналия вторник стана ясно, че кабинетът не може да подсигури финансово решението на ЦИК за 500 секции с автомати и се примоли на изборната администрация да намали броя им наполовина. Алтернативата е да се орежат други разходи от финансовия план на изборите. В него сега са предвидени около 360 хил. лв. за машинно гласуване, които ще стигнат за около 200 устройства. Докато не се постигне съгласие за броя на секциите, Министерският съвет не може да обяви обществена поръчка за наемане или закупуване на автомати за вота, разяснява "Сега".

Вътрешнопартийните дразги, които тресат БСП заради подредбата на депутатските листи, са на път да променят акцента на предизборната кампания на левицата. Вместо да се обединят в агитация за победата на партията някои от социалистите, които ще останат на задни места в кандидатските списъци, тайно се готвят да призовават за преференциален вот, който да ги прати в парламента. Това признаха пред "Труд" от ръководството на Столетницата.

Окончателните листи трябва да бъдат одобрени на закрит пленум. Очаква се новият лидер на левицата Михаил Миков да се опита да смъкне вътрешнопартийното напрежение. Драмите са най-големи в Благоевград и Пловдив, където недоволни социалисти вече открито заявиха, че ще работят за преференция. "Тези избори не са като европейските - там имаше една листа с кандидати и никой от тях не смееше да прави кампания за себе си, тъй като това ясно си личеше. Сега обаче листите са 31 и много недоволни ще се опитат да съберат по няколко хиляди гласа, за да се изстрелят на челно място", коментира източник от "Позитано" 20. Прагът за префренцията на парламентарните избори е 7 %.

Готви се постановление на МС да се изземат 160 млн. лв. от общините и от министерствата и да се дадат на "котараците", които правят ВиК проектите в Костинброд, Пирдоп и други градове. Ще бъдат взети 160 млн. лв., с които Румен Порожанов смята да се разплати по спрени проекти за ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие". Това заяви пред журналисти вчера секретарят на Дискусионния клуб за социална и местна политика и депутат от БСП в 42-то НС от БСП Борис Цветков. Според него скандалът е в това, че вместо да се гледа какво е важно за хората, някой зад гърба им задкулисно ще седне и ще каже - "тези 5 млн. или 10 млн. лв., понеже не сте ги усвоили още, а те се усвояват до края на годината, ще решим да ги платим на нашия приятел - костинбродския или пирдопския строител", изяснява "Дума".

Софийската градска прокуратура (СГП) все още чака отговори от Националната агенция по приходите (НАП) и от чужбина по делото срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров и доведения мусин Ивайло Главинков. Това отговориха от държавното обвинение пред "Сега" на въпрос докъде е стигнало разследването срещу двамата, което тръгна преди повече от 9 месеца. В средата на ноември м.г. те бяха обвинени за пране на 314 529 долара и 117 192 евро. Двамата са на свобода срещу гаранция от по 25 хил. лв.и имат забрана да напускат страната.

"Не съм човек на САЩ, никога не съм работил за тайните служби", оповестява пред "24 часа" министърът на външните работи Даниел Митов. "На позицията, която заемам, защитавам българския интерес, вече не съм служител на американска организация. Добре е да има споразумение с Щатите, но не сме давали подкрепа за ГМО и шистов газ. Наясно съм с притесненията на гражданското общество и се радвам, че то заяви своята активна позиция. Познавам добре българската външна политика, имам ясна представа какво е от полза за България", разкрива своето символ верую министър Митов.

Малко над 1900 учители търси образователното министерство седмици преди началото на новата учебна година, информира сайтът на "Новинар". Най-много преподаватели не достигат по английски език - 173. Търсят се и 100 математици. Липсата на точно такива професионалисти е притеснителна, но не и изненадваща за просветното министерство: от години завършващите подобни направления бягат от реализация в училищата и вместо това отиват в частния сектор, където заплатите са в пъти по-високи.

Любопитното в случая е, че кризата за педагози постепенно засяга не само чуждите езици и точните науки, но и българския. Към момента в страната безуспешно търсят 77 литератори, които да обучават малчуганите на родна реч. Не само учителите, но и учениците намаляват. Наесен вратите си за децата ще отворят 10 училища по-малко. Става дума за седем учебни заведения в малки населени места, които хлопват кепенци поради липса на достатъчно възпитаници. Три техникума също прекъсват работа заради недостиг на кандидати.

Незаконни дървосекачи масово са започнали да се записват за училище за лесовъди и горски или да посещават 6-месечни курсове за придобиване на трета степен специалисти, установява "Телеграф". Целта на кандидатите е да получат необходимото образование, за да станат частни горски лесовъди, което им дава възможност да маркират гори за изсичане, да издават билети за превоз на дървесина и най-вече да не се налага да плащат на други фирми с лиценз, които им помагат при извършване на незаконната сеч.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини