Порожанов: Не знаем, че БНБ печата спешно 60 млн. банкноти (видео)

Не сме запознати с темата, че БНБ е обявила поръчка за печатане на 60 млн. банкноти и дали тя има връзка с КТБ. Това каза служебният министър на финансите Румен Порожанов на пресконференция в Министерски съвет.

Порожанов обаче беше категоричен, че няма връзка между отпечатването на банкнотите и увеличението на дефицита. Според него Фондът за гарантиране на влоговете разполага с ресурс от около 2 млрд. и 100 млн. лв. Порожанов обясни, че в него има парични средства и държавни ценни книжа, които са бързо ликвидни.
Според закона фондът може да се намесив случай на отнет лиценз и изплащане на дължимите средства на гарантираните лица.

Порожанов обясни, че до момента при него не са искани официални срещи с представители на Оманския фонд, но е имало такива срещи с бившия министър на финансите Петър Чобанов. Министърът посочи, че до 10 дни фондът ще направи официално предложение за бъдещето на КТБ. Той определи това като лъч надежда.

Финансовият министър допълни, че това било предварително намерение, което трябва да бъде официализирано. Засега няма нищо конкретно, допълни той.

До момента премиерът Близнашки не е имал среща с Иван Искров, но щял да потърси диалог. БНБ е автономна институция, каза Близнашки.

Вчера стана ясно, че шефът на БНБ е в отпуск.

Темата с поставянето под особен надзор на КТБ е обезпокоителна заради сигналите, което дава на цялата икономика и финансова система, коментира Порожанов и добави, че цялата отговорност е в рамките на БНБ.

Министерството на финансите като институция разглежда глобално какво би било отражението на едно или друго решение. Затова позицията ни е търсенето на решение с използването на пазарен инструментариум, така че по никакъв начин да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на КТБ или за оздравителни мерки под каквато и да е форма. БНБ извършва съответните одитим увери той. В рамките на закона те имат право да разглеждат всякакви предложения, свързани с оздравяване на банката. Интересът ни е одитът там да бъде направен максимално бързо, добави финансовият министър.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини