Премиерът прикани Станишев да лобира за Георгиева

Премиерът призова Станишев да съдейства "за изключителната възможност българският представител да заеме поста на вицепрезидент на ЕК и върховен представител".
Георги Близнашки е изпратил отворено писмо до лидера на ПЕС.

На пресконференция след днешното редовно заседание премиерът припомни, че правителството издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за зам.-председател на ЕК и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

Той добави, че шансовете на страната ни никак не са малки.

"Организират всички български евродепутати и дипломация за действия в тази посока", каза още министър-председателят, цитиран от БТА.

Днес Кристалина Георгиева е била специален гост на заседанието на МС днес. С нея са обсъдили ситуацията в ЕС, програмите, които засягат България и бедствията случили се у нас.
Георгиева днес ще посети бедстващите райони във Врачанска област.

"Подкрепям назначението на Ваньо Танов като шеф на Агенция „Митници”, коментира пред журналисти Близнашки, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че положението в митниците е изключително тревожно и са нужни извънредни мерки.

"Нямаме много време да търсим силна кандидатура”, обясни профeсорът.

Министър-председателят каза още, че е сформиран силен екип, който ще го подпомага по въпросите, касаещи изборите. Координатор на екипа е Емилия Друмева. Групата ще се събира всеки ден при премиера. Ще се сформира съвсем скоро и Изборният борд, като ще се поканят представители на неправителствените организации.

"В момента правителство проучва ситуацията с "Уестингхаус" и мисля, че има нужда от допълнителен анализ", каза премиерът на въпрос.

Той е разговарял по темата с председателя на БАН и с други отговорни фактори, но все още няма окончателно решение.

Акционерното споразумение с „Уестингхаус” за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” не изисква инвестиции и гаранции от страна на централата или държавата, стана ясно от американската компания по повод полемиката от няколко дни. За споразумението за 5,3 млрд. лева бе съобщено на 7-и август от АЕЦ, но със заличени части от текста.
Според "Уестингхаус" разкриването на някои от условията биха дали предимство на конкуренцията, затова са били принудени да ги премахнат.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини