Турските жени отговориха на Бюлент Арънч с #kahkaha и жалба в съда

В отговор в Туитър се появиха стотици смеещи се турски жени. (И)рационално...

Турски активистки за правата на жените и депутатки внесоха днес жалба срещу вицепремиера Бюлент Арънч, който миналата седмица заяви, че жените не трябва да се смеят на обществени места, предаде "Асошиейтед прес".

Депутатката Айлин Назлъака посочи, че жените са внесли жалба в съд в Истанбул, като обвиняват Арънч, че със забраната жените може да станат обект на насилие, ако се смеят на обществено място.

Малцина очакват, че жалбата ще доведе до предприемане на правни действия срещу Арънч, но Назлъака заяви, че жените изпращат на политика послание, че "неговите дискриминативни" изявления са неприемливи.

Говорейки на тържество по повод Рамазан байрам на 28 юли, Арънч описа своя идеал за порядъчен мъж и жена, като подчерта, че те трябва да имат чувство за срам и чест. В изказването си вицепремиерът каза, че една жена трябва да запази морална порядъчност и не трябва да се смее силно пред други хора. Според него жените не трябва да се смеят пред всекиго и да бъдат "подканящи с поведението си", а да "пазят своята чест".

Забележката на Арънч за смеха на жените предизвика протести в социалните мрежи. Стотици жени от Турция качиха в Twitter снимки, на които се смеят.

Няколко дни по-късно вицепремиерът защити своите думи, като посочи, че изказването му е продължило около час и половина, а някои хора са извадили малка част от него и са я подложили на критика. Стоя зад думите си, е подчертал Арънч, като е изтъкнал, че да се призовават жените да не се смеят е "ирационално", но е добавил, че неговото изказване е било за "общите етични правила и добрите маниери".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини