Делян Пеевски: Зная КОЙ? Лидерите на БСП и ДПС, премиерът Орешарски

С депутата от ДПС ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ разговаря Борислав Зюмбюлев

- Правителството на Пламен Орешарски подаде оставка. Тя бе поискана веднага след вашето назначение за председател на ДАНС. Нали знаете кой беше най-задаваният въпрос тогава - Кой? Отговорете кой, г-н Пеевски, ви предложи за шеф на ДАНС, за да сложим точка на този въпрос.
- Аз ще започна оттам, че не встъпих като председател на ДАНС, след като видях реакцията на хората. Постът не беше моя самоцел. Мислех, че мога да помогна на държавата си в ДАНС. А кой ме предложи? Моята кандидатура бе подкрепена от министър-председателя, от лидерите на двете партии, които стояха зад правителството. И това се видя при гласуването в парламента.

- Значи на въпроса КОЙ отговаряте - лидерите на двете партии мандатоносителят БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, и Пламен Орешарски, така ли е?
- Да.

- С избухването на протестите се появи и едно ново определение за българската политика - "задкулисие", което съществува поне в последните 25 години. Защо обвиняват вас, политиците, в задкулисие - защото важните решения за държавата се вземат при неясни уговорки, защото други вместо политиците ги вземат? Какво и кой е задкулисието?
- Преди 25 години казвате... А сеща ли се някой, че аз съм бил 8-годишно дете? Бил съм непълнолетен в периода 1997 - 1999 година, когато се извърши мащабната приватизация. Именно тогава се образуваха икономическите кръгове, които днес наричаме "задкулисие" - разбира се, заради справедливото усещане на българските граждани, че приватизацията не бе съвсем почтена. Къде са тези играчи сега? С тях никой не се занимава. Истинското "задкулисие" се скри на топло зад корпулентната ми фигура. Не разбирам защо аз трябва да бъда сатанизиран? Заради възрастта си нямам участие в този 25-годишен период. Да, България има системни проблеми, за които трябва да се говори в конкретиката и пълнотата им. Персонализирането е обидно и несъстоятелно.

- Каква е вашата роля? Вие не сте един редови депутат?
- Тази роля на супервлиятелен човек ми бе отредена от медиите в България. И според мене е силно преувеличена. И това помогна на много хора да оправдават назначения и вземане на неудачни решения с мене. Вярно е, че моята фигура позволява зад нея да се скрият доста хора, но аз знам какво правя и не се срамувам от него. Ако моят грях е, че съм по-едър като 1/3 от българите, приемам вината, че не мога да се справя с този проблем.

- Защо престанахме да вярваме на политиците?
- Защото вероятно не оправдаваме доверието на хората. Българите искат да живеят по-добре, в сигурна държава, да има предсказуемост. Политическата класа очевидно не може да се справи или няма воля да се справи с решаването на социалните проблеми.

- Кажете ни какви са отношенията ви с Цветан Василев, с Николай Бареков и с други лица от новините? Вие ли сте проект, или те са ваш проект?
- С Цветан Василев дълги години бяхме приятели. Запознахме се през 2002 г. Той бе и партньор на моето семейство в бизнеса. Закупихме вестниците "Телеграф" и "Монитор" с кредит от КТБ, в началото Василев имаше процент в нашите фирми. След това остана съдружник в бизнеса с имоти, който започнахме със закупуването на ИПК "Родина", където имахме идея да построим бизнесцентрове. По-късно семейството ми продаде участието си в бизнеса с недвижи имоти. Моята майка го консултираше при покупката на Тв 7. Николай Бареков познавам от много години, но в момента не поддържам никакви контакти.

- Какви бяхте с Цветан Василев - приятели, бизнес партньори, съидейници, лобисти или управлявахте държавата през последните 13-14 години?
- Приятели.

- И за какво е тази битка между приятели?
- Какво значи битка?

- Ами истинска война между банкер и политик. Вие обявихте, че раздялата помежду ви започнала с вашия отказ да го подкрепите за премиер, той пък ви обяви за властелин на държавата, последваха обвинения в опити за убийство, които отпаднаха, открити писма, влизане на прокуратурата във фирми на Василев и банкова истерия с опашки на клиенти и затваряне на КТБ, която, слава богу, не повтори 1996-1997 г. Една цяла държава се разтресе. Не е ли твърде висока цената? За какво става дума?
- Нека кажа на хората цялата истина. Ние с Цветан обсъждахме заедно много неща през тези години. Започнахме обаче да се разминаваме за пътя, по който трябва да вървим. За себе си аз избрах да остана политик и да бъда с моята партия ДПС.

Цветан смяташе, че има сили да управлява държавата, защото като много българи не одобряваше управлението през последните години на различни политически сили - леви, десни, царисти. Според него държавата имаше нужда от нови политически проекти. Ето тук се разминахме. Аз дори бях прекратил своите контакти с Цветан, когато разбрах от охраната ми, че хора, представящи се от негово име, искат да заплатят сериозни суми, за да бъда проследяван. Не го попитах защо, защото нямахме комуникации. От охраната ми предупредиха правоохранителните органи. Останалото го знаете.

- Да, обаче прокуратурата прекрати досъдебното производство по случая с готвеното ви убийство.
- Аз получих решението. Видях доста интересни факти в него, които на практика потвърждават данните за проследяване и подготовка за убийство. Затова и го обжалвах.

- Но и Цветан Василев ви обвини, че искате да го убивате, показа заплашителни есемеси - не стана ли твърде студио "Х", май изнервихте и прокуратурата?
- Аз съм силно омерзен от тези действия на Цветан. Не ги разбирам. Та този човек ме познава от 12 години! Да, емоционален съм, да, държа на приятелствата си, но винаги, когато съм грешил, съм признавал. Той добре знае, че това, в което ме обвинява, противоречи на моя характер. А фактът, че и австрийската, и българската прокуратура прекратиха проверките по сигналите на Цветан, доказват, че са били несъстоятелни. Мисля, че с това сложихме точка.

- Да ви върна към истерията с КТБ. Вие ли я създадохте?
- Не. Единственото нещо, което направих, е, когато бях повикан на разпит в следствието за сигналите на "Протестна мрежа" и историята с моето проследяване, попитах публично, пред медиите къде е Цветан Василев, за да даде отговор как са отпуснати над 1 милиард лева на свързани с него фирми, защото тези пари са на вложители на КТБ.

- Откъде знаехте този факт?
- От публикации във вестник "Капитал" още през 2011 г.

- И не сте питали тогава Цветан Василев дали това е вярно?!
- Да, питал съм го и той ми е отговарял, че това са атаки на кръга “Капитал” срещу него.

- А вие възползвали ли сте се от подобни схеми в банката? Участвахте ли в управлението ?
- Не. Семейството ми има кредити и ги обслужва редовно. Не съм участвал по никакъв начин в управлението, нито в собствеността.

- Ако сега г-н Василев ви репликира, че вие имате интерес от рухването на КТБ? Той вече обяви, че свързани с вас лица и фирми са получили кредити, не ги обслужват и затварянето на банката ще е в техен и във ваш интерес, как ще отговорите?
- Нямам притеснения за фирми и лица, с които би могъл да ме репликира Цветан.

- А “Булгартабак” например чий е?
- Не е мой. Тази публична компания си има собственици.

- Искате ли КТБ?
- Не. Само в банкерски амбиции не бях обвиняван! Нямам такива.

- Защо държавата си държеше парите в нея? Вие ли помогнахте за това при последните три правителства?
- Това също е преувеличен медиен мит. Сега ясно се видя, че масата вложения в нея са на граждани заради твърде високите лихви по депозитите. Не съм помагал, нито съм влагал, нито съм изваждал държавни пари от тази банка.

- Но не можете да отречете, че медиите, свързани с вашето семейство, бяха особено активни по темата КТБ и Цветан Василев, които бяха непрекъснато на първите страници?
- Аз говоря за много медийни митове днес. Един от тях е, че банка се убива с вестници. Може би тези вестници закъсняха с истината за тази банка, която от три години се появяваше в други медии.

- Защо обаче дори министър-председателят в оставка вече, Пламен Орешарски, обяви, че тя не е “обикновена банка”. Какво е по-различното? Това финансова пирамида ли е, или става дума за сценарий срещу четвъртата по големина банка?
- Смятам, че най-правилният отговор на този въпрос могат да дадат обективни международни експерти. Сега го правят хора, които имат личен интерес “за” и “против” банката. Затова е нужна международна експертиза и всяко следващо правителство трябва да наеме такива експерти.

- Как според вас трябва да се постъпи в случая с КТБ - кой от плановете за КТБ одобрявате - на БНБ, на Бойко Борисов или има и друг вариант да се помогне на хората, които са се доверили на високите лихви по депозитите и на фирмите, чиито разплащателни сметки са вътре?
- Не разбирам от банки. Както вече ви казах - само международни експерти могат да отговорят на този въпрос, защото хората и почтеният бизнес наистина не бива да страдат.

- Какво мислите за правителството на Пламен Орешарски? Чие беше то - на БСП или ДПС?
- Това беше експертното правителство на Пламен Орешарски, подкрепено от БСП и ДПС.

- Но самата БСП в последните месеци обяви, че това е правителство на ДПС.
- Това е оправдание за вътрешните им проблеми.

- Защо се отказахте от евродепутатството? Кандидатирахте се, за да покажете, че освен масово неодобрение срещу вас има и масово одобрение по места? На изборите през октомври ще ви има ли в кандидатдепутатските листи на ДПС?
- Това беше много важен тест за мене. Видях, че има хора, които ме подкрепят, те два пъти са ме избирали за народен представител и веднъж за евродепутат. Видях, че е по-важно да остана в България. А по-важно за България беше, че човекът, който ме замества като евродепутат - Искра Михайлова, е доказан експерт. Тя стана и първата българка, шеф на една от най-важните комисии в Европарламента - тази за регионално развитие. Дали пак ще стана депутат, зависи от местните структури, които номинират.

- Но за какво ви е пак да сте депутат - защо не ходите в парламента?
- Приемам критиката, че не ме виждате в парламента. Аз много пътувам в районите, където съм избиран, и много помагам на тези райони.

- Защо всички партии искат ДПС извън властта?
- Не мога да си го обясня. ДПС е било винаги коректен партньор, подкрепя решения в интерес на България. Има подготвени кадри във всяка сфера. Истинска партия.

- Какви са вашите моментни лични отношения със Сергей Станишев, Лютви Местан, Бойко Борисов?
- В момента нямам отношения със Сергей Станишев и Бойко Борисов. С лидера на БСП съм имал контакти като коалиционен партньор и член на неговото правителство - бях зам.-министър. По времето на премиера Борисов сме имали срещи по теми, свързани с регионите, в които ДПС има подкрепа. Сега нямам контакт с него. Лютви Местан е моят партиен лидер. Виж, с него общувам редовно.

- За едно друго редовно общуване се водеше дебат през тази година - често сте се виждали с вътрешния министър Цветан Цветанов. Не сте се крили - в сградата на МВР. Какво обаче се случи между вас двамата, че се появиха онези искри в парламента.
- Вие го казахте - не сме се крили. Много се изписа и изговори по тази тема. За мене тя е приключила.

- Имате ли предпочитан кандидат за лидер на БСП?
- Казах, че съм от ДПС.

- Вярно ли е, че има сближаване между ДПС и ГЕРБ и охлаждане с БСП? Преди дни военният министър в оставка Ангел Найденов обяви, че никога вече движението няма да се чувства така комфортно във властта, както сега?
- Това, че ДПС и ГЕРБ си говорят по важни за България теми, не значи коалиция. Но че трябва всички политици да общуват, за да вървим напред, е факт. Охлаждане с БСП? Мисля, че те имат вътрешнопартиен проблем и колкото по-бързо го решат, толкова по-добре и за държавата.

- Кои са вашите медии? И защо са ви необходими?
- Медиите, които все още са собственост на моето семейство, са “Монитор”, “Телеграф”, “Меридиан мач”, “Политика” и половината от вестник “Борба”. Познавам всички български медии - електронни и печатни, защото сме общували и по професионални теми - все пак бях председател на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания.

- А защо тогава говорите често пред агенция ПИК? И “24 часа” ви е търсил за коментари, но ни препращате към казаното пред нея.
- Говорил съм пред ПИК, защото коректно отразява моята позиция. Говорих и веднъж пред електронното издание на “24 часа”, където също точно и коректно бях цитиран. Затова сега давам и интервю за вестника. Иначе има различни позиции от доста ваши автори, но “24 часа” винаги е давал различни гледни точки и сте професионална медия.

- Как се отрази на вас тази една година - концентрирахте срещу себе си толкова негативизъм? Как живеете? Пазите ли семейството си?

- Повярвайте, не е лесно определени групи да внушават, че си най-мразеният човек. Аз наистина не съм чул едно конкретно обвинение срещу себе си. Затова пазя семейството си от този негативизъм. Близките ми са в България и това са най-важните хора за мене

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини