Как се е променил човекът през последните 100 години

Хора, които можеш да срещнеш в Маями

Хората по плажа в атлантик сити, снимката е от 1900-1915г

Хората са станали по-високи, по-дебели и живеят повече, откогато и да било. Всички тези промени, са станали през последните 100 години, твърдят учените. Но това не се дължи на еволюцията, тъй като един век не е достатъчен за подобни промени.

Според експертите повечето трансформации, станали за този период от време е отговорът на човешкия организъм на промените в условията, напр. подобряване на храненето, здравеопазването и хигиената.

Ето които са основните промени, които са станали с хората за последните 100 години.

Хората станаха по-високи

Последното проучване по въпроса показва, че в развитите страни хората са станали по-високи. Най-големият среден ръст е в Холандия – 1,85 см.

В някои държави, в които се води война, върлуват болести и има други социални проблеми, средният ръст при човека понякога се понижава. Според учените това означава, че отрицателните фактори, като глад или епидемии, оказват влияние на следващите поколения и са необходими около пет поколения, за да бъдат преодолени отрицателните последици.

Проблемът със затлъстяването

Всички знаем, че живеем във време, в което върлува епидемия от затлъстяване.  Въпросът: „Защо хората стават все по-пълни?” е предмет на много научни спорове. Някои смятат, че е виновно преяждането и липсата на достатъчна физическа активност.

Има теория, според която генетика играе основна роля в проблема с излишните килограми. Някои учени дори говорят за вируси, причиняващи затлъстяването.

Въпреки разпространеното мнение, много изследвания правят връзка между наднорменото тегло и бедността.  Експертите предполагат, че тази тенденция е свързана с епигенетиката или наследствените изменения, които влияят на това, как тялото съхранява излишъкът на енергия от храненето.

Напр., ако майка ви или баба ви са преживели тежки времена и са гладували, това се предава на поколенията и когато условията на живот са по-добри, тялото се опитва да съхрани допълнителната енергия под формата на мазнини.  

Ранното полово развитие

В много страни децата започват да съзряват по-рано, особено момичетата. Много изследвания показват, че през последните 50 години, възрастта ,при която момичетата съзряват полово се е  понижила.  До 1960 г. първата менструация при момичетата се е появявала към 17 години.

Проучванията показват още, че съществува връзка между излишните килограми и ранното полово съзряване.

Това може да има отрицателни последици за здравето, тъй като ранното съзряване е свързано с развитието на диабет и хипертония в зряла възраст.

Дълголетието и отрицателните му последици

Хората днес живеят повече, откогато и да било.  Според данни на Световната здравна организация, продължителността на живота в света, е нараснала с 30 години през 20-ти век, до 70 години през 2012 г. Специалистите прогнозират, че средната продължителност на живота при жените, родени през 2030 г. ще бъде 85 години.

Увеличаването на продължителността на живота е свързано с постиженията в медицината, подобряването на санитарните условия и достъпа до чиста вода.

Макар тези фактори да понижават нивото на смъртността от инфекциозни болести, заболяванията от дегенеративен характер, като болест на Алцхмаймер, рак и сърдечно-съдови заболявания, е нараснало.

С други думи – хората живеят повече, но умират от други болести.

Ръстът на автоимунните заболявания като множествена склероза и диабет от 1-ви тип, се свързва именно с подобряването на хигиената. Когато тялото е подложено на прекалено малък брой микроби, имунната система реагира прекалено остро и на най-безобидните микроби.

Развитието на човека в бъдещето

Съществуват опасения, че бъдещето на еволюцията ще се определя от генното инженерство .  Бионичните импланти, нанотехнолотииге и новите лекарства още повече ще удължат човешкия живот. Според някои учени безсмъртието ще е реалност в близките 30 години. Макар да звучи като научна фантастика, е ясно, че хората и технологиите се развиват все по-бързо и немислимите преди години прогнози, вече стават факт.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини