Куче за трюфели откри съкровище, Божидар Димитров му купи пържоли

Търсач на трюфели със специално обучено куче е донесъл в Националния исторически музей антично сребърно съкровище, съобщи директорът на музея Божидар Димитров.

То се състои от 16 сребърни монети от едър номинал - тетрадрахми, сечени в т. нар. Първа македонска област на Рим, които са отлично запазени, предаде БТА.

Кучето, търсейки трюфела, посочило на стопанина си място в гората в Западна Стара планина. Търсачът започнал да копае, но заедно с трюфелите от земята започнали да изскачат и сребърните монети. Те вероятно са били в платнена или кожена кесия, която е изгнила с времето, и са били цялото богатство на среднозаможен тракиец по това време, смята Божидар Димитров.

Търсачът ще получи съгласно Закона за културното наследство възнаграждение за това, че е предоставил ценностите на музея доброволно и по собствена инициатива. Той е помолил за анонимност и затова името му не съобщава, нито точното място на находката.

Мъжът подарил на директора на НИМ парче трюфел, а от своя страна Божидар Димитров купил три пържоли за кучето-откривател.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини