Кабинетът: Нов държавен заем от над 3.4 млрд. лева

Кабинетът предлага актуализация на държавния бюджет за 2014 година. Предлага и увеличаване на държавния дълг с 3,425 млрд. лева. 

Приходите в бюджета се редуцират с 500 млн. лева и се отпускат на НЗОК 225 млн. лева, съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от БТА.

С увеличаването на държавния дълг България ще може да си позволи допълнителни разходи и вдигане на бюджетния дефицит със 725 милиона лева, като той ще достигне 2,7% от БВП, по думите на финансовия министър. Чобанов уточни, че 225 милиона от тях ще са за Здравната каса: 200 млн. лева за болничната помощ, 25 млн. за лекарства на онкоболни, каза още Чобанов.

Правителството предлага увеличаване на нивото на държавния дълг с допълнителни 3,425 млрд. лева. От тях 2,7 млрд. лева са за стабилизиране на ситуацията с Корпоративна търговска банка, а 725 млн. лева ще могат да се използват като буфер при възможни плащания от следващите две правителства тази година.

МС взе решение за държавна гаранция за още 2 милиарда лева за Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
Фондът също може да емитира дълг и с тези два милиарда лева ще бъдат гарантирани негови евентуални дългове, обясни Чобанов.

Той каза, че промените в бюджета ще трябва да минат за един ден в парламентарните комисии утре.

В отговор на въпрос Чобанов каза, че на следващото правителство се дава възможност да разглежда като буфер публичната инвестиционната програма на МС от 500 млн. лева. Към момента от нея са изразходвани около 50 млн. лева, като процесът е динамичен, добави министърът.

Опозицията отново поиска оставката на кабинета

Актуализацията на бюджета трябва да е с допълнителен дефицит от 5,720 млрд. лв., което на касова основа прави 7% от БВП, а дългът при всички случаи да се увеличи с още 3,4 млрд. лв., показват разчетите на ГЕРБ, обявени от Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ.

От ГЕРБ са изчислили, че приходите няма да се изпълнят поне с 1 млрд. лв., в същото време не се ограничават разходите. Най-драматична е ситуацията с европейските фондове - до края на годината под риск са 3 млрд. лв., което не е отразено в актуализирания вариант. Парите са по "Околна среда", "Регионално развитие", по програмата за развитие на селските райони, изреди депутатът Лиляна Павлова. 

ГЕРБ обяви, че бюджетът на НЗОК трябва да се актуализира с 330 млн. лева, а не с 225 млн.

Ако се гласуват така сумите, в края на годината следващото правителство ще бъде поставено в невъзможност да плати за извършените от болниците дейности, другият вариант е да се отложат плащанията за 2015 г., което е нова "дупка" за бюджета, коментира Менда Стоянова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини