Гражданите без право да предават отпадъци за скрап от днес

От днес официално влиза в сила забраната за предаване на отпадъци от физически лица срещу заплащане на лицензираните площадки за скрап.

Търговците ще могат да изкупуват цветни метали и старо желязо само от компании, като за тях трябва да има документ за произход. Гражданите ще трябва да предават безвъзмездно своите метални отпадъци или стари електроуреди на общински площадки, съобщи Дарик.

Влиза в сила и още едно ограничение в търговията - на предаващите отпадъци да им се плаща само по банков път. От рециклиращия бранш обаче не са съгласни с измененията в закона.

В края на миналата седмица, представителите на бизнеса предложиха няколко основни корекции. Да отпадне текстът, според който физическите лица са длъжни да предават отпадъците си безплатно и само на общински площадки или чрез компании за разделно събиране на отпадъци, както и да отпадне безкасовото плащане за сделки с отпадъци.

До такива промени така и не се стигна, а влизащите в сила ограничения заплашват работата на компаниите в този сектор. От бранша заплашват с масови протести, ако не бъдат разгледани предложенията за поправка в закона, който на практика става действащ от днес.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини