Продължава разчистването след потопа в пострадалите градове

Пореден ден на разчистване на щетите в пострадалите от наводненията градове. Все още не са намерени двете деца от "Аспарухово".
В издирвателните дейности се включиха както от полицията, така и от „Гражданска защита" и екипите на пожарната. Те отново тръгнаха по следите на двете деца, които изчезнаха в нощта на природното бедствие, предаде Нова тв.

Възстановяването на квартал „Аспарухово" след голямата приливна вълна продължава и днес. Въпреки умората, хората са станали от ранни зори и се опитват да изчистят домовете си.

Работа започна и екип от психолози, детски психиатри и психотерапевти. Специалистите ще оказват помощ на пострадалите, които са под стрес вследствие на трагедията през последните няколко дни.

Пострадалите деца и техните родители ще имат възможност да подадат молби за еднократна финансова помощ в размер на до 325 лева. Молбите се подават в социалната служба в квартал „Аспарухово".

Доброволци отново се включиха в помощ на пострадалите.

И днес Добрич остава в бедствено положение. Бавно и постепенно градът се връща към нормалния си ритъм на живот. Заради падналите в следобедните часове вчера в цялата област дъждове, между 14 и 20 л/кв. м., дерето на река Добричка отново преля снощи, но водата се е отекла в Северната зона на Добрич, без да създава допълнителни проблеми, каза за Дарик кметът Детелина Николова.

Според шефа на ВиК инж. Юлиян Иванов водата е годна за пиене, тъй като се добива от дълбоки сондажи, по препоръка на РИОКОЗ обаче, хората трябва да се изчакат резултатите от взетите проби за чистотата на питейната течност, а дотогава на населението се препоръчва да използва за пиене бутилирана или преварена вода.

Около 14 екипи на ВиК ще отпушват през днешния ден канализацията в затлачените места, съобщи инж.Иванов. Няма селища в областта без ток, информираха от Областния съвет за сигурност.

Повече от 70 души са нощували снощи в Кризисния център в зала "Добротица". Днес огледите на пострадалите къщи, обекти и улици продължават. 45 екипи на Пожарна безопасност от Добрич, Пловдив, Стара Загора, Русе и други градове ще отводняват засегнатите райони.

Продължава почистването от щетите и възстановяването след наводненията и във Велико Търново, Килифарево, Софийска област.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини