Градушка и ураган удариха Чавдар, Мирково, Златица

В община Чавдар късно снощи бе обявено бедствено положение, а в общините Мирково и Златица е обявено частично бедствено положение.
Тези населени места бедстват след проливния дъжд, градушка и ураганен вятър. В с. Чавдар ситуацията е доста сериозна поради съборени стълбове от преминали смерч и силна градушка, съобщиха от ЧЕЗ.

Единственото населено място в Община Чавдар е едноименното село с население 1272 жители (към 1 февруари 2011 г.)

В Областната администрация на Софийска област беше свикан Областният щаб за изпълнение на плана при бедствия, съобщи БТА, като се позова на областната администрация.

Щабът координира неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на цялата област с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" и кметовете на общини.

Екип на ЧЕЗ вече отстранява авария в електрозахранването на територията на община Чавдар.
Реагирахме веднага и подготвяме цялостна организация, но предстои много работа и вероятно електрозахранването ще бъде възстановено днес, съобщиха от компанията.

От ЧЕЗ съобщиха още, че силната буря снощи в София и София област в оставила без електрозахранване части от Банкя, Горна баня, Герман, от района на Подуяне.

Жълт код е обявен за 19 юни в 17 области

Предупреждението засяга Северна и Източна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска.

В 8 области в Северна България ще вали обилен дъжд. Там се очакват значителни валежи с количества между 15 и 30 л/кв. м. Ще има и гръмотевици. В Търговищка, Шуменска и Разградска области се очакват значителни валежи с количества между 20 и 35 л/кв.м, локално до 50 л/кв. м. Там ще има гръмотевични бури и градушки. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната. През следващите денонощия, в резултат на очакваните валежи и поради високата почвена влага са възможни по-съществени повишения на водните нива и локални поройни наводнения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини