Акад. Георги Марков: Предали сме се на Чичо Сам

- Акад. Марков, какво се промени във властта през последната година, след като Бойко Борисов подаде оставка?

- Промяната не се получи. Казват, че времето не им е било достатъчно. Защото няма как да отхвърлят наследството от ГЕРБ за една година.

- Много толерантни ли бяха от кабинета на Орешарски?

- Толерантни. Но ако се върне утре ГЕРБ на власт, Бойко каза, че ще има реваншизъм. Ще удари БСП и свързаните с партията хора.

- Това опасно ли е за държавата?

- Нанасят си удари под пояса. Поне така изглежда от речите в Народното събрание. Ругаят се. Но в основата са икономическите интереси. След това идват политическите. Маркс е прав, че базата е икономиката, а политиката е надстройката. Няма как да скъсат отношенията си, защото са свързани икономически. Групировките в икономиката не са толкова мощни като корпорации, за да съществуват отделно.

- Сега кой иска да свали кабинета?

- Когато загубиш изборите, европейско е да подадеш оставка. А Станишев загуби и още в нощта на вота трябваше да го направи.

- Европейските избори нямат нищо общо с националните. Хората не проявиха интерес, защото става дума за европейски вот. Как да отидат пенсионери с по 140 лв. пенсия и да гласуват за депутати, които ще получават по 16 000 лв. на месец в Брюксел?

- Но политиците преди това обвързаха изборите с работата на кабинета. От ДПС още миналата година казаха, че ако не спечелят общо 9 мандата с БСП, ще има парламентарни избори. По европейски е така - подаваш оставка, след като си загубил. А може и да не ти я приемат. Изборите дори трябваше да се направят две в едно - европейски и парламентарни, и да се спестят 22 млн.лв., на държавата.

- Защо да се правят две в едно, след като преди това е имало легитимно правителство? Защо се създаде такава обстановка на нетърпимост и кого обслужва?

- Йордан Цонев от ДПС обвърза резултатите от европейските избори с насрочването на нови. И сега отново отиваме на избори.

- Каква конфигурация да очакваме при новия вот? Ще се повторят ли резултатите?

- Ще има известна разлика вероятно.

- Това означава ли, че отново трудно ще заработи кабинетът?

- От това се опасявам. Да, вече няма да има еднопартийно правителство. Винаги ще има нужда от коалиция. Бойко Борисов помпа мускули и се надява, че ще вземе абсолютно мнозинство, но той не е Виктор Орбан, за да бъде преизбран. Тревожното е, че ще се прави коалиция на базата на взаимни компромиси и за сметка на избирателите. Защото само една трета гласуват. Голяма част от българите казват - "да си гледат работата онези там, ще ходя да им гласувам". Политиците искат да отвратят народа толкова от политиката, че да се откаже да гласува. Затова приемам задължителното гласуване, но зависи какви санкции ще бъдат приложени за негласуването и дали ще бъдат изпълнени.

- Нали избирателите могат да отидат до урните и да пуснат празна или невалидна бюлетина?

- Нека да пускат, но да се разходят до секциите. Или чрез електронно гласуване да привлекат младите да дадат гласа си.

- При електронното гласуване не е ли възможна по-лесна фалшификация?

- Специалистите да се произнесат. Това интернет поколение може да се привлече с електронно гласуване. Аз не казвам да се гласува като при Тодор Живков - на 100%. Но виждам, че това т.нар. гражданско общество няма гражданско задължение да упражни правото си на вот.

- Имахте надежда, че сегашният министър на образованието проф. Анелия Клисарова ще бъде по-добра от предшественика си проф. Сергей Игнатов, когото критикувахте заради БАН. Оправдаха ли се надеждите ви година по-късно?

- Тя поне не иска да закрива БАН. И е по-отзивчива при срещи и разговори. Докато с предишния министър трудно се говореше. Той е боксьор, а и се интересува или за пирамидите, или за нищо. Докато проф. Клисарова не е от типа на Борисов, на тези спортистчета. Нищо против спорта нямам, но Борисов ценеше Игнатов като боксьор. Много се ядосвах на изказванията му, а един академик ми казваше да не се ядосвам, че е много бит по главата. Беше казал за нашия председател на БАН акад. Съботинов, че е болен от "старческа логорея". Как може да говори такива неща! От министър Клисарова поне не сме чули подобни неща или "синодални старци".

- Изразът е на Дянков. Той успя ли да нанесе големи поражения, докато министерстваше?

- Успя. Той ни удари не само финансово, но и ни унизи.

- Нашите политици имат ли характер?

- Не, нямат. Например Унгария през 1956 г. беше смазана от съветски танкове, но сега премиерът Виктор Орбан първо спаси атомната централа и второ - подменя реакторите пак с руски, но от ново поколение. Десен политик е, но не му пречи да прави търговия с Русия.

Днес сблъсъкът е между Русия и САЩ за Украйна и не трябва да се включваме в него. Имаме наистина българско население там, но не бива да вземаме рязко страна по въпроса. А нашият президент говори за руска несъществуваща заплаха. Привиждат му се самолети откъм Черно море. И излишно нажежава отношенията. "Южен поток" аз се надявам да стане не заради българските политици, а заради италианските. След като Германия има "Северен поток", защо Италия да няма "Южен поток". Рано или късно ще се реализира. Той е европейски проект, но главните интереси са италиански.

- Какви са ни отношенията ни с Русия на този етап?

- Хладни. Но трябва да се позатоплят, защото нямаме интерес от обтягане. Не може да стреснем Русия с икономически санкции заради Крим. Крим си е руски още от времето на Екатерина Втора.

- Ваша е репликата, че на България принадлежи най-скъпата целувка в света - между Тодор Живков и Леонид Брежнев.

- Живков целуваше Брежнев и получаваше 5 млн. т нефт от едната буза и 5 млн. т от другата. Плевнелиев целува Обама, но какво получава България? Нищо.

- Освен САЩ кого припознаваме като Голям брат? Не се ли конкурират с ЕС?

- Ние сме се предали на Чичо Сам. Парадокс е, че сме в Европейския съюз, но пак имаме Голям брат - отвъд Океана. Сега Бойко Борисов го викаха в САЩ. И там той обяснява, че комунистите управляват България. Но къде ги видя тези комунисти и как може да се говори така?

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини