Цял склад с барут и нитроленти на завод ”Арсенал” е изгорял (видео)

Цял склад на завод "Арсенал" е изгорял- това са барут и нитроленти. Стените на склада не са разрушени, само покривът. Причините за пожара се разследват.
Снощи пожар избухна в складовете на завод „Арсенал” в местността Бузово кале. Взривовете бяха чути в Казанлък. Пожарът бе потушен, няма жертви и ранени. Цяла нощ територията е била охранявана от пожарникари и полицаи.

От дружеството уточниха, че са се запалили няколко тона нитроленти в охраняеми складове, използвани за военни цели от 40 години. От този материал са се произвеждали старите ленти за фотоапарати.

Цялото количество в склада е изгоряло за десетина минути преди да дойдат пожарните автомобили. Стените на склада са неразрушени, стопен е само покривът, който е от поцинкована ламарина.
"Към настоящият момент не можем да говорим за умисъл. Оглед ще бъде извършен в светлата част на деня. Това, което е горяло, е барут. Това са данните, които сме получили от фирмата", заяви директорът на ОД на МВР-Стара Загора главен комисар Иван Чолаков.
Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова подчерта, че няма опасност за населението след пожара, предаде БНР.

Служители на регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите не са допуснати до района на инцидента. От военния завод им обяснили, че нямат нужните застраховки, поради което им отказват достъп.

Комисия започна разследване на причините за пожара, който снощи избухна в склад на военния завод "Арсенал" край казанлъшкото село Бузовград. Вътрешноведомствена комисия на военния завод ще установи размера на щетите от пожара.

Преди две години взрив избухна в един от един от складовете на завод "Арсенал" в Казанлък . Тогава полуготова продукция от нитроцелулоза избухна, докато е изсушавана, в резултат на което складът се срути. Ден след това при валцоването на барут избухна взривът, след което последва и пожар. И при двата инцидента нямаше пострадали. Инцидентите предизвикаха проверки, които откриха над 200 нарушения в завода.

През февруари т. г. 63-годишен мъж почина след взрив в мъглижкия филиал на "Арсенал" АД, известен като Завод 4.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини