АПИ пак се занимава с Маказа, ремонт до половин милион

Агенция "Пътна инфраструктура" възложи поредно  проучване на проектантските работи по трасето на новия път към Гърция  през прохода Маказа заради пропадания на настилката и проблеми по  платното, предаде БГНЕС.

Предишното проучване приключи в края на април тази година след сигнали  за свлачищни процеси, провокирани от проливните дъждове. Сега новите  проблеми се свързват със силното земетресение от 24 май. В района на  село Садовица и край Кърчовско по посоката Момчилград-Кърджали има  откъснати от асфалта канавки, пропадащи по наклона, големи дупки,  нагъната настилка, нарушен банкет. В рамките на 35 календарни дни  специалистите от АПИ трябва да констатират дали е активирано свлачище  или проектантска грешка е причина за честите препятствия на пътя към  Гърция. Въз основа на техните обследвания ще бъдат предприети и  конкретните действия за трайното укрепване и възстановяването на банкета  на пътя, както и ще бъдат пресметнати необходимите за ремонта финансови  средства.

"Ако вината е на строителите, участъкът от км 351+800 на път І-5  Кърджали-Подкова ще бъде ремонтиран за тяхна сметка. Ако обаче дъждовете  или други процеси са провокирали свлачището, ще се търсят средства от  аварийния фонд на АПИ. Вероятно ще бъдат необходими 250 000 до половин  милион лева, рано е да се каже", коментира областният управител на  Кърджали Бисер Николов.

След откриването на новата пътна връзка с Гърция през Маказа, по шосето  всеки ден минават над 3 000 коли. Прогнозите са за трикратно увеличение  на трафика през летния сезон, забранено е преминаването на тежко-товарни  автомобили.

За спешни ремонти на пътя за Гърция и през октомври миналата година се наложи  затварянето на дясното платно на отсечката Момчилград-Кърджали след  възловото кръстовище до спирка "Джебел". Това стана след по-малко от  година след асфалтирането на пътя, бяха изрязани големи участъци и  положена нова настилка. Изграждането на втория етап от пътя за Маказа –  24 километра от Кърджали до село Подкова, бе финансирано с европейски  средства в размер на 54 млн. лева. Според фирмите-строителки причина за  пропадането на пътя е старо свлачище, което не попада в зоната на шосето  и поради това не е било укрепено.

Първата копка на отсечката от 24 км бе направена от експремиера Бойко  Борисов, а откриването й – от регионалния министър в кабинета на  Орешарски Десислава Терзиева. Консорциумът "Кърджали-Подкова" с водещата  фирма от София "Интегрирани пътни системи" изгради този втори етап от  трансевропейския коридор №9, който свързва Северна Европа с пристанищата  на Бяло море.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини