Меркел обяви, че подкрепя Юнкер за председател на ЕК

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.
"Отсега нататък водя всички разговори с идеята, че Жан-Клод Юнкер трябва да стане председател на Европейската комисия", се посочва в туит на нейния говорител Щефен Зайберт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Меркел беше критикувана тази седмица от германските медии, че не е подкрепила ясно Юнкер за поста председател на ЕК, при условие че той е начело на листата на Европейската народна партия, към която принадлежи и консервативната партия на германската канцлерка.

ЕНП се представи най-добре на изборите за ЕП миналата седмица. Тя спечели 213 места от общо 751 в ЕП и Юнкер предяви претенции върху председателския пост на ЕК още края на изборния ден, 25 май.

Но за да стане нов председател на ЕК, Юнкер трябва да спечели двойно мнозинство - това на лидерите на страните членки и това на най-малко 376 депутати от ЕП, припомня Франс прес.

Юнкер обаче се сблъсква с откритата враждебност на няколко консервативни лидери, които го смятат за прекалено голям привърженик на федерализацията на Европа. Това са според различни източници британският премиер Дейвид Камерън, унгарският премиер Виктор Орбан, шведският премиер Фредрик Рейнфелд, холандският премиер Марк Рюте и финландският премиер Юрки Катайнен, чието име също се споменава за евентуален кандидат за поста на председател на ЕК.

В понеделник след изборите Меркел приветства кампанията на Юнкер за председателския пост на ЕК, но във вторник тя припомни, че нито консерваторите, нито социалистите събират достатъчно гласове сами по себе си, за да съставят мнозинство.

"Като член на ЕНП аз подкрепям Юнкер за кандидат за председател на ЕК, но съм длъжна да спазвам европейските договори", каза Меркел във вторник.

Тогава тя припомни, че и дума не може да става изборът да бъде налаган от парламента.

Меркел ще участва на 9 и 10 юни в минисреща на върха в Швеция с лидерите на правителствата на Швеция, Холандия и Великобритания, сочени за враждебно настроени към Юнкер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини