Донецк и Луганск се обединяват в нова държава - Новорусия?

Украинският депутат Олег Царьов ще подготви федеративен договор за Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР).
Това се съобщава в публикувана резолюция на координационния съвет на движение "Югоизток", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Според документа Олег Царьов ще оглави работна група, която ще подготви проект на договор за "обединение на провъзгласените ДНР и ЛНР в единна държава - Федерална република Новорусия".

В резолюцията се завява, че впоследствие ще се разработи конституция на новата държава, а също така и механизъм за приемане във федерацията на нови субети.

Руски експерти смятат, че след като се създаде федерацията, тя може да започне преговори и с Киев, и с Русия. Ако преговорите ударят на камък, Новорусия ще последва съдбата на Приднестровската република.

Лидери на "Донецката народна република" вече заявиха, че няма да организират референдум по въпроса за присъединяването към Русия. Те обаче смятат, че Русия може да абсорбира новите републики (или новата федерация).

Кремъл коментира, че уважава волята на хората в Донецка и Луганска област, но не обяви категорично, че признава референдумите за независимост там.

В Донецк и Луганск няма да се да се проведат избори за президент на Украйна на 25 май, заявиха лидери на двете републики.

В Киев междувременно започва кръгла маса за децентрализацията и конституционната реформа в Украйна. Сепаратистки лидери не са поканени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини