Бюлетините за 25 май позволявали контролиране на вота

Уникалните номера на бюлетините за изборите на 25 май дават възможност тайната на вота да бъде разкрита. Това призна членът на ЦИК Цветозар Томов в сутрешния блок на bTV.

Според новия изборен закон бюлетините, които ще пристигнат във всяка изборна секция, ще бъдат в кочан. Уникалните номера ще бъдат записани както долу вдясно на самата бюлетина, така и на кочана. Политологът проф. Антоний Тодоров алармира, че това дава възможност за контролиране на вота, тъй като всеки наблюдател или член на секционната комисия може да запише името на избирателя и номера на бюлетината, с която е гласувал. Така впоследствие при преброяването на гласовете ще може да се установи всеки за кого е гласувал.

Идеята за уникалните номера на бюлетините е да не се подменят бюлетини или да се внасят нови. По този начин, ако бъде внесена бюлетина, тя ще бъде анулирана. Въпреки че бюлетини няма да бъдат внесени, Томов призна, че не е разсъждавал върху възможността да бъде следено кой за кого е гласувал посредством уникалните номера. Той допълни, че за реализирането на този сценарий се изискват „огромни математически умения“, тъй като уникалният номер се състои от 8 цифри.

Въпреки възможността за контролиране на вота Цветозар Томов увери, че този път сигурността в печатницата, която ще печата бюлетините, е много висока и „не може да се изнесе хартийка“.

Калин Славов от „Прозрачност без граници“ подчерта, че в последните три изборни кампании е настоявал за въвеждане на преброителни центрове, които да броят бюлетините. По негови думи така ще може да се гарантира прозрачно броене на бюлетините.

Според Славов регистрираните наблюдатели за изборите до момента са много. Той даде за пример предходни избори, на които едва няколкостотин наблюдатели са успели да направят качествено наблюдение на изборите. Експертът коментира, че въпреки че законът забранява легално плащане на наблюдателите, ако някой има желание да заобиколи закона, ще го направи.

Галя Николова от Гражданско движение ДНЕС каза, че регистрираните от тях 1200 наблюдатели дори са малко. Според нея би било добре, ако във всяка от 11-те хиляди секции има по един наблюдател. Целта би била да се има пълен поглед върху изборния процес. Николова каза, че членове на ДНЕС извозват хора в затруднено положение до изборните секции, но отрече организацията да е близка до някоя партия. Въпреки това тя не пожела да съобщи бюджета на НПО-то и кои са големите дарители в него.

Цветозар Томов призна, че процесът за регистриране на наблюдатели е много либерален. Проблемът според него е дали тази масовост ще бъде свързана с качество на наблюдението и дали хората ще бъдат достатъчно добре обучени, за да бъдат полезни, да регистрират нарушения, да сигнализират ЦИК.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини