Илияна Йотова: Да отпадне мониторингът над България и Румъния

Има няколко теми, които са от голямо значение за развитието на държавата ни в Европа, както и каква Европа искаме да има през следващите десетилетия. Дали ще продължаваме да бъдем на последните места в класациите или можем да заявим своя глас в ЕС така, както подобава на нация с над 1300-годишна история. Това обяви в Хасково втората в листата за евродепутати от коалиция за България Илияна Йотова.

Новия си мандат европейските социалисти ще започнат с темата за борбата с бедността и социалната сигурност на европейските граждани.

„Битката с бедността предполага начина, по който ще се развива европейската икономика, дали в следващите 5 години единствената цел ще са финансовата стабилност, дистрикциите и наказанията за държавите-членки, интересите на банките и монополите, или действително Европа ще има свой икономически проект, защото той през последните 5 години спря.“ В резултата на това, подчерта Йотова, ЕС е загубил и своята лидерска позиция в световната икономика.

„Мечтата ми е да видя обща позиция на следващия отбор от български евродепутати“, каза още Йотова. И подчерта, че една от темите е тази за Шенген. Според нея трябва да се работи по посока на европейското законодателство кой и как може да се присъединява към Шенгенското пространство. Личното мнение на Йотова е, че досегашната практика да се търси пълен консенсус от всички държави-членки е вече неработещ механизъм и посочи, че ситуацията с България и Румъния е доказателство за това.

EК има амбицията да въведе нови правила за Шенген, според които и тя да участва в решенията за присъединяването. Целта е да бъдат минимализирани възможностите за политически решения, обясни Илияна Йотова. Тя подчерта, че ако и в бъдеще получи доверието на хората за следващ евродепутатски мандат, ще продължи да настоява за отпадане на мониторинга, по който България и Румъния се наблюдават от Еврокомисията през 7-те година членство. „Като досегашен член на Комисията по вътрешна сигурност в ЕП твърдя, че този мониторинг е вреден, неефективен и не дава резултати.“ Според Йотова битката с корупцията, организираната престъпност, промените в съдебните системи на държавите-членки на ЕС трябва да излезе от механизмите за наблюдение и да стане общоевропейска политика с конкретно законодателство. Затова е належаща обаче и стъпката към хармонизиране на наказателното законодателство.

По въпроса с бежанците у нас Йотова обяви, че социалистите в Брюксел ще настояват останалите държави-членки да разпределят квоти за поемане на част от бежанците, които минават границите на съюза при България. Темата е на дневен ред, предвид очаквана нова вълна от бежанци до края на годината от Афганистан след изтеглянето на силите за сигурност оттам.

Според Йотова трябва да се работи и в посока двустранни споразумения между страната ни и Турция, които да уреждат възможността за връщането на част от чужденците, преминали нелегално.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини