ЕГН-тата на първите мъже в държавата в интернет

Оказа се, че е много лесно не просто да намериш ЕГН-та на хора, ами да се сдобиеш с данните на първите мъже в държавата. Екипът на предаването „Здравей, България" на Нова телевизия откри съвсем лесно в интернет ЕГН-тата на редица политици. Сред тях са данните на президента Росен Певнелиев, на Сергей Станишев, на Бойко Борисов, Лютви Местан и Ахмед Доган.

„Това е голям скандал. Законът за личните данни очевидно е кух закон", коментира пред Нова телевизия обмудсманът Константин Пенчев. Той смята, че най-опасното от скандала с откраднатите от партиите ЕГН-та е това да не откаже хората от изборите. „Страшното е да не си кажем, че няма да има честни избори и няма смисъл да гласуваме", заяви Пенчев.

Омбудсманът коментира още, че Законът за защита на личните данни и комисията не работят ефективно, затова трябва да се вземат мерки и такова нещо повече да не се случва. Според него темата е много сериозна и тя е в полето на всички нас. Константин Пенчев коментира още, че не намира нищо нередно нито в стария Изборен кодекс, нито в сегашния. „Законите не са направени за престъпниците, за тях има наказания. Но аз съм за това всеки да може да провери, кой е злоупотребил с данните му", заяви Константин Пенчев.

Миналата година най-много жалби има срещу доставчиците на обществени услуги. Според Константин Пенчев обаче нищо не е направено след бунта на гражданите и проблемите си стоят.

Източник: http://www.snews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини