Първия в света таблет за слепи хора създаде български ученик

19-годишен ученик от Русе разработва революционна техника за създаване на на първия в света таблет за незрящи хора. Атанас Атанасов тази година завършва Математическата гимназия в Русе. Идеята му да направи таблет за незрящи е уникална по рода си и дори големи технологични компании не са се сетили да създадат такъв тип умно устройство, което да улесни поне малко живота на слепите хора, съобщава "Дарик".

„Ако го сравним с обикновения таблет, изключваме традиционните неща - като екрана, голямата процесорна мощ, която е излишна, и се заменя с хиляди цилиндърчета, които образуват брайл, за да може да се разчита информацията", обяснява Атанас. Идеята за създаването на такъв таблет се ражда, докато Атанас е в София и отива към гарата, за да се прибере в Русе. Влизайки в една от метростанциите, забелязва незрящ мъж и го наблюдава как се опитва да се придвижва безпроблемно и взима мотриса, без да попита някого дали е правилната.

„Като променим параметрите на таблета, не се губи неговата идея - в крайна сметка целта му е да възпроизвежда информация - просто екранът ще е пригоден към нуждите на незрящите и съответно се заменя с тези цилиндри", разказва ученикът. С младежа вече се свързват незрящи хора, включително ученици, които са чули за идеята му. С тяхна помощ той доразработва проекта - преценява кое ще е удобно за тях като дизайн и как да се направи брайлът - дали да е пригоден за литература, математика, музика, дори химия, така че четецът да е максимално полезен за по-широк кръг от хора. Целта му е таблетът да излезе на световните пазари.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини